NHKM'de 15-16 Haziran

Nazım Hikmet Kültür Merkezi'nde 15-16 Haziran etkinlikleri devam ediyor.

soL (HABER MERKEZİ) Nazım Hikmet Kültür Merkezi tarafından hazırlanan 15-16 Haziran programı devam ediyor. Program kapsamında bugün 20.30'da bir sunum gerçekleştirilecek. Sunumun ardından 15-16 Haziran belgeseli gösterilecek.

Nazım Hikmet Kültür Merkezi tarafından, etkinlik daveti için yapılan açıklamada "15-16 Haziran'dan 39 yıl sonra, solun hafızasında birkaç kırık ezber cümlesinden fazlası olmalıdır. Bu cümleler yanlış değildir. Ancak üstlerine yeni bir şeyler konmadıkça, daha doğrusu yeni yapılar inşa edilmedikçe, kendini tekrarlayan her şey gibi hafiflemektedir. Evet 15-16 Haziran 1970 büyük işçi direnişi, ülkemizde işçi sınıfının var olduğunun ilanıdır. Peki var olacak mıdır? 15-16 Haziran görkemlidir... Bu görkemin yalnızca geçmişe tanıklık etmesi ise tuhaftır. 15-16 Haziran işçi sınıfımız için aynı zamanda "var olacağız" sözüyle birleşmelidir. Bütün Nazım dostlarını 39 yıl sonra nostaljinin, güzellemenin ötesine geçmeye, 15-16 Haziran'ı geleceği kurmak için anlamaya ve tartışmaya davet ediyoruz" denildi.

Programda yer alan diğer etkinlikler şöyle:

15 Haziran 21.15

Film Gösterimi

"100 bin kişiydiler"
Yönetmen: Metin Kaya (Yönetmenin katılımıyla...)
Süre: 68'

"1990 Aralık ayında Zonguldak maden işçileri ve Zonguldak halkı, 12 Eylül sonrasının en görkemli işçi eylemliliklerinden birine imza atmışlardı. Dönemin cumhurbaşkanı Özal, başbakanı Yıldırım Akbulut ve Çalışma Bakanı İmren Aykut'tu. Genel Maden-İş sendikasının başında ise Şemsi Denizer bulunuyordu. Bir şehir halkı, 12 Eylül'le birlikte şekillenen yeni çalışma koşullarına ve yoksullaşmaya karşı isyan edecek noktaya gemlilerdi. O yıllar Özal'ın "ben zenginleri severim" ve "Anayasa'yı bir kere delmekten bir şey olmaz" dediği, Özal'ın eşi ve papatyalarının gündemden düşmediği, yani sermaye egemenliğinin iyiden iyiye fütursuzlaştığı yıllardı. Bu fütursuzluk, Zonguldak maden işçileri ve halkı nezdinde, bir büyük işçi eylemine kaynaklık etti.
İlginç olan, ayağa kalkan işçi sınıfının, dönemin sendikal önderliği sayesinde yeniden yerine oturtulmasıydı. Sendika ağalığının ve sarı sendikacılığın, işçi hareketini tamamen etkisizleştirecek ölçüde bir kırılmaya yol açtığı bir eylemlilik süreciydi yaşanan...
Metin Kaya'nın "100 bin kişiydiler" filmi, burjuva politikacıları, dönemin sendika önderleri, gazeteciler ve eylemci maden işçileri ve Zonguldak halkı ile yaptığı röportajlar ve Ankara Yürüyüşü'nden görüntüleriyle, bu tarihsel kırılma anını perdeye taşıyor."

Tiyatro

16 Haziran Salı 21:00
ZENGİN MUTFAĞI

Yazan: VASIF ÖNGÖREN
Yöneten: Müge Saut
Yönetmen Yrd.: Selen Şeşen, Hande Halilbeyoğlu
Müzik: RUHİ SU
Karikatür: Kemal Gönen
Görsel Tasarim: Bülent Erdoğan
Oynayanlar: Nevzat Süs LÜTFÜ USTA, Suat Oktan AHMET, Halil Ersan SELİM,
Müge Saut KIZ, Ulaş Kotan ŞOFÖR SEYFİ

""Asiye Nasıl kurtulur", "Oyun Nasıl Oynanmalı" gibi oyunlarından tanıdığımız bu toprakların yetiştirdiği en önemli yazarlarından biri olan Vasıf Öngören'in Zengin Mutfağı oyununun, daha önce Başar Sabuncu tarafından filmi de çekilmişti.
Zengin Mutfağı oyunu Türk siyasi tarihinin en önemli olaylarından birini anlatarak başlıyor. 15-16 Haziran 1970 işçi eylemleriyle. İş yasalarında yapılacak olan kimi değişikliklere karşı çıkan DİSK eylem kararı almış ve işçiler iş bırakarak taleplerini dile getirmek adına yürüyüş düzenlemişlerdi. Dönemin koşullarında işçi muhalefetini durdurmak adına sıkıyönetim ilan edilmişti...
Vasıf Öngören, Alman Tiyatro yazarı ve kuramcısı Bertolt Brecht'in geliştirdiği "epik tiyatro" yöntemiyle oyunu yazmış, İstanbul Değişim Atölyesi Oyuncuları da bu biçime sadık kalarak sahneye taşıdı. Oyunun günlük hayatın bütün doğallığını taşıması izleyici ile güçlü bağlar kurmasına neden oluyor. Sıradan insanların hem kendi hayatlarını hem de başkalarının hayatlarını nasıl etkilediklerini tüm çıplaklığıyla görüyoruz. "

NÂZIM HİKMET KÜLTÜR MERKEZİ
Adres: Bahariye Cd. Ali Suavi Sk. (Sanatkârlar Sk.) No: 07 Kadıköy
Telefon: 0216 414 22 39
www.nazimhikmetkulturmerkezi.org