NHKM’de Sivas Katliamı paneli yapıldı

“Sönmeyen Ateş Sivas” başlıklı etkinliklerin ilk gününde bir araya gelen kültür ve sanat örgütleri, Sivas’ta yaşananların, emperyalist güçlerin yardakçılığını yapan AKP’nin gerici zihniyetinin ve yobazlığın eseri olduğunu ifade ettiler.

soL (HABER MERKEZİ) Sunuculuğunu sanatçı Orhan Aydın'ın yaptığı etkinliğin ilk gününde, Nâzım Hikmet Kültür Merkezi bahçesinde buluşan sanatçılar, aydınlar ve sanat dostları, önce, Orhan Aydın'ın çağrısıyla, Sivas Katliamı'nda can verenleri alkışlarıyla andılar. Daha sonra Türkiye Yazarlar Sendikası (TYS), Yurtsever Cephe, Nâzım Hikmet Kültür Merkezi (NHKM), Divriği Kültür Derneği ve Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) katılımıyla gerçekleştirilen panelde, katılımcılar birer konuşma yaparak Sivas Katliamı'ndan bugüne, süreci değerlendirdiler.Açılışta konuşan Orhan Aydın, son günlerde yaşanan ve ayyuka çıkan darbe sevdalılarıyla Sivas'ı yakanların aynı zihniyet olduğunu, oysa onlardan, diri diri yakılan insanlarımızla birlikte bu vahşetin ve gericiliğin hesabının sorulması gerektiğini söyledi.

"Öncü aydınlar, gericiliğin hedef tahtasında"
Divriği Kültür Derneği adına konuşan Genel Sekreter Cafer Çelik, Sivas'ta katledilen aydın ve sanatçıların, yaşadığı toprakların kültürü ve sanatını yaşatmak için araştıran, geliştiren ve üreten olduklarını, bilgi birikimleriyle, aydın ve devrimci kişilikleriyle öncülük ettiklerini ve sırf bu nedenle de gerici düşüncenin hedefi haline geldiklerini söyledi. Yaşanan vahşetin özellikle Alevi toplumuna bir gözdağı niteliğinde olduğuna değinen Çelik, olayın öncesindeki gelişmelerin göz ardı edilmesinin, olaya engel olunmamasının ve sonrasında da sorumlularının yakalanması konusunda adım atılmamasının, bu olayın nasıl bir planın parçası olduğunu açıkça ortaya koyduğunu belirtti.

"Madımak Oteli utanç müzesi olmalıdır"
PSAKD Kültür ve Sanat Sekreteri Erdal Yıldırım, konuşmasında, Sivas Katliamı'nın bir inkar ve yok saymanın ürünü olduğunu, katliamların Danıştay saldırısı, Hrant Dink cinayeti, Uğur Kaymaz cinayeti gibi çeşitli olaylarla devam ettiğini söyledi. Yıldırım, bugün Sivas Madımak Oteli'nin alt katında bir kebapçı dükkanı bulunduğunu, bu binanın satılmasına bilinçli bir şekilde izin verilmediğini anlattı. Yıldırım, binanın ibret müzesi haline getirilmesini talep etti. Erdal Yıldırım, katliamın dünyayı paylaşmak isteyen ABD ve AB'nin bir eseri olduğunu, halkların kardeşliği yerine milliyetçi politikaların devam ettiğini kaydetti.

"Yeni bir insan olmak gerekiyor"
Panelin ardından, Nurullah Can, Nur Saka, Recep Yener, Mehmet Ulay, Orhan Kurtuldu ve Metin Coşkun'un Behçet Aysan, Metin Altıok, Aziz Nesin'den şiirler okudukları dinleti yer aldı. Şair Kemal Özer de son kitabı "Temmuz İçin Yaralı Semah"ın yazılış süreci, katliamın sebepleri hakkında bir konuşma yaptı. Özer, şair Muzaffer Erdost'un 12 Eylül'de kolluk güçleri tarafından öldürülen kardeşinin ismini alarak Muzaffer İlhan Erdost olmasını ve Sivas'ta katledilen Hasret Gültekin'in annesinin, Hasret'in ölümünden sonra siyah giyinmeye başlamasını örnekleyerek, Sivas Katliamı'ndan sonra yeni bir insan olmanın gerekliliğini vurguladı. Kelebeklere benzettiği Semahçılar'ı anan Özer, son kitabından şiirler okuyarak konuşmasını bitirdi.

NHKM'nin Sivas Katliamı'nın 15. yılında düzenlediği etkinliklerin ilk günü, Ufuk Karakoç'un dinletisiyle sona erdi.

"Sönmeyen Ateş Sivas"ta bugün
Etkinliklerin ikinci gününde, NHKM bahçesinde saat 21.00'de "Sivas 93" adlı belgesel film gösterimi yapılacak.