NHKM’de memleket sohbetleri: AKP, Ergenekon ve sol

NHKM Ankara şubesinde düzenlenen ve TKP Siyasi Büro üyesi Aydemir Güler’in konuşmacı olarak katıldığı memleket sohbetleri etkinliği, yaklaşık 350 kişinin katıldığı bir toplantıyla gerçekleştirildi.

soL (Ankara) Ankara NHKM'nin bahçesinde açık havada düzenlenen etkinliğe Aydemir Güler'in konuşmasıyla başlandı. Güler konuşmasına AKP iktidarı ile birlikte yaygınlaşan gericiliğin toplumun hücrelerine kadar nüfuz etmeye başladığını belirterek başladı. Son MGK toplantısının ardından çıkan bildiride ve Orgeneral İlker Başbuğ'un konuşmasında laik cumhuriyet ve irtica ile mücadele sözlerinin hiç yer almamasını, AKP gericiliğinin gücünün ve yaygınlığının bir kanıtı olarak görülmesi gerektiğini belirten Güler, tüm bu yaşananların tesadüf olmadığının, Türkiye'de 1923 sonrası kazanımların yok edilmeye başlandığının, bu anlamda Türkiye'de bir dönemin kapandığından söz etmenin mümkün olduğunun altını çizdi.

Gericilikle mücadele orduya ya da sosyal demokrasiye bel bağlayanların sonunun hüsran olduğunu, düzen siyasetinin bütün kurumlarıyla birlikte AKP gericiliğine teslim olduğunu, dolayısıyla düzen içi aktörlerden ilerici ve sol bir hamle beklemenin nafile olduğunu ifade eden Güler, sözlerini gericilikle mücadele görevinin solun omuzlarına yüklendiğini belirterek sürdürdü.

Güler, solun gericilikle mücadelesinde ideolojik mücadelenin özel bir başlık olarak öne çıktığını vurgularken, ideolojik mücadele konusunda Türkiye'de sol çevrelerin bir yanlış algılama içerisinde olduğunu söyledi. İdeolojik mücadelenin sadece bir fikir mücadelesi olamayacağını, doğruları anlatmak üzerine kurulu bir mücadeleyle yetinilemeyeceğini belirten Güler, gericiliğin toplumsal bağlarını bozacak bir çalışma tarzının acil bir ihtiyaç olarak solun önünde durduğunu ifade etti. İdeolojik mücadelenin Türkiye halkının sorunlarına yaşamla ve toplumla ilgili gerçek cevaplar üreterek yürütülmesi gerektiğine işaret eden Güler, AKP gericiliğinin kazandığı mevzileri bu sayede ele geçirdiğini, bu nedenle gündelik hayat içerisinde emekçilerle bir arada olmayı hedefleyen bir çalışma tarzının sol tarafından yaratılmasının bir zorunluluk olduğunu belirtti.

"Sol topluma kök salmaya gönüllü ve niyetli olursa, Türkiye toplumu da bu sola kucak açacaktır" sözleriyle konuşmasını sonlandıran Aydemir Güler, ardından izleyicilerin sorularını yanıtladı. Etkinlik katılımcıların alkışlarıyla sona erdi.