NHKM Ankara bugün açılıyor

Uzun süredir hazırlıkları süren Nazım Hükmet Kültür Merkezi (NHKM) Ankara şubesi bugün saat 12.00'de açılıyor. Açılışın ardından birer seminer, sergi ve film gösterimi ile etkinlik programına start verilecek. Plastik sanatlar, fotoğraf, foto-röportaj, sinema ve okuma atölyeleri de önümüzdeki hafta içinde başlayacak.

soL (Ankara) Uzun bir süredir hazırlık çalışmaları süren Nazım Hikmet Kültür Merkezi (NHKM) Ankara şubesi, bugün saat 12.00'de açılıyor. Daha önce birçok kentte olduğu gibi Ankara'da da Nazım Kültürevi adı ile yürütülen kültürel, sanatsal ve düşünsel etkinlikler, Nazım Hikmet Kültür Merkezi adı ile ve yeni bir binada daha kapsamlı ve iddialı bir çerçeveye taşınıyor.

Ankara NHKM'nin, Kızılay Karanfil Sokak'taki üç katlı binasında çeşitli seminer odaları, kütüphane, kitabevi, koro odası, sergi salonu, sinema salonu, çocuk kulübü, kafe ve çeşitli etkinliklerin gerçekleştirileceği bir bahçe yer alıyor.

Binanın açılışı için dün akşam yapılan kokteyle, Ankara'daki edebiyatçılar, ressamlar, tiyatro sanatçıları, akademisyenler, TRT sanatçıları ve çalışanları, meslek odaları ve sendikaların temsilcileri katıldı.

NHKM Yönetim Kurulu Üyesi Selahattin Akdağ bir konuşma yaparak açılışa katılanları selamladı. Akdağ, "Dünyayı, ülkemizi, halkımızı seviyoruz. Ülkemizden, halkımızdan ümit kesmeyi reddediyoruz. Çünkü aydın olmak, sanatçı olmak, kelimenin tam anlamıyla birey ve yurttaş olmak, ülkesini tüm kusurları ve mükemmellikleri ile, uyanmayı beklediği geçici uykusuyla sevmek demektir" şeklinde konuştu.

Günümüzde bilimin yerine boş inancın, aklın yerine dogmaların, aydınlanmanın yerine ortaçağ karanlığının hakim kılınmaya çalışıldığını söyleyen Akdağ, bunun ülkenin kültürel ve sanatsal ikliminde yaşanan kuraklıkta karşılık bulduğunu ifade etti. NHKM'yi aydınlığı, onuru, geleceği temsil eden herkesin atölyesi haline getirerek bu tabloya karşı bir mücadele öreceklerini söyleyen Akdağ, "Bu uzun yolculukta hepimize kolay gelsin ve yolumuz açık olsun" diyerek sözlerini tamamladı.

Daha sonra, açılışa katılanlar arasında yer alan Çankaya Belediye Başkanı Bülent Tanık bir konuşma yaptı. Nazım Hikmet'in mezarının Türkiye'ye getirilmesi tartışmalarına değinerek şairin yalnızca Türkiye'ye değil, mezarının bulunduğu topraklara ve tüm dünyadaki halklara mal olmuş bir şair olduğunu belirten Tanık, "Türkçe konuşulduğu sürece Nazım zaten bu ülkenin her köşesinde varolacak, insanların yüreğini titretmeye devam edecektir" dedi.

Nazım Hikmet'i yaşatmak üzere birçok kişi ve topluluğun çalışmalarda bulunduğunu söyleyen Tanık, "Bugün Ankara'da kurulan bu kültür merkezinin çok özel bir yeri olacağına inanıyorum. Çünkü onu ayakta tutmak üzere bir araya gelen topluluğun direnme kararlılığını biliyorum Türkiye'nin ve insanlığın geleceğini kurtarmak için Nazım'dan da aldıkları güçle burada bir odak yaratacaklarına inanıyorum. Açılışında bulunmaktan gurur duyduğum bu mekan Nazım'ın deyimiyle güneşin sofrası olsun diliyorum" dedi.

Etkinlik, Yurtsever Cephe İşçi Birliği (YCİB) Korosu mensuplarının sunduğu dinleti eşliğinde sürerek sona erdi. Ankara NHKM, bugün saat 12:00'de yapılacak açılışın ardından birer seminer, sergi açılışı ve film gösterimi ile etkinlik programına start verecek. Plastik sanatlar, fotoğraf, foto-röportaj, sinema ve okuma atölyeleri de önümüzdeki hafta içinde başlayacak.

Adres: Ankara NHKM Karanfil Sokak No:58 Kızılay Tel: 0(312)417 56 59