Nâzım Kültürevi’nde 17 Ağustos anması

17 Ağustos 1999 depreminin yıldönümünde Maltepe Nâzım Kültürevi’nde düzenlenen etkinlikte Nâzım çadırkenti konu alan kısa film izlendi ve konuyla ilgili sohbet gerçekleştirildi.

soL (HABER MERKEZİ) Türkiye'de nüfusun en yoğun olduğu illerden biri olan Kocaeli'nde 17 Ağustos 1999'da meydana gelen ve on binlerce insanı yitirdiğimiz depremin yıldönümü etkinliğinde, deprem sonrası Kocaeli'nde Nâzım çadırkentin kurulmasına katkıda bulunan Mustafa Kemal Çokşen süreci ve yaşananları anlattı. Nâzım çadırkenti konu alan kısa film gösteriminin ardından "17 Ağustos depreminden bugüne kalanlar" başlıklı bir sohbet gerçekleştirildi.
Çadırkent sakinlerinin ve gönüllülerinin yer aldığı kısa filmde, deprem sonrası yıkıntıların içinde kurulan ve dayanışmanın örneğini oluşturulan çadırkentteki yaşam anlatılıyor. Filmde ayrıca Çadırkentin, eşitliğin ve paylaşımın yaşandığı bir dünyanın mümkün olduğunu gösterdiği vurgulanıyor.

Kısa film gösteriminin ardından izleyicilerle depremde yaşanan gerçeklerin ve aradan geçen zamanda nelerin değiştiğini konu alan bir söyleşi gerçekleştirildi. Söyleşide, Nâzım çadırkentin kuruluşu için emek harcayan ve çadırkent sakinleri tarafından başkan seçilen Mustafa Kemal Çokşen deneyimlerini aktardı. Çokşen, deprem bölgesinde yaşanan yıkımın resmi rakamların gösterdiğinin çok üstünde olduğunu belirterek, yaşanan çaresizliğin yanı sıra deprem kadar kapitalizmin de bir sonucu olduğunu anlattı. Söyleşide depremin ardından geçen dokuz yılda değişenler ve değişmeyenler de konuşuldu.