Nâzım’ın bahçesinde yazlık sinema

NHKM Yazlık Sinema günleri, yönetmen Semih Kaplanoğlu’nun ödüllü filmi “Yumurta” ile devam ediyor. Film, 25 Temmuz Cuma akşamı 21.00’de NHKM Bahçesi’nde.

soL (HABER MERKEZİ) Bahardan yaza geçilen günlerde, sinema salonlarındaki heyecan sokaklara, meydanlara taşınmaya başlar. Açık hava gösterimlerinin arttığı, kent ve ilçe belediyelerinin yaza özel film festivalleri yaptığı bugünlerde, "Yazlık Sinema" programını dört yıldır kesintisiz sürdüren Nâzım Hikmet Kültür Merkezi zengin programıyla sinema tarihinin seçkin filmlerini seyirciyle buluşturuyor. Ücretsiz yapılan gösterimler saat 21.00'de başlıyor.

"Yumurta" Yazlık Sinema'da
9 Temmuz'da yönetmen Nanni Moretti'nin 2006 yapımı "Timsah" filmiyle başlayan NHKM Yazlık Sinema günlerinde 25 Temmuz Cuma (yarın) "Yumurta" filmi gösterilecek. Yönetmeni Semih Kaplanoğlu "Yumurta-Süt-Bal" üçlemesinin ilk filmiyle, 2007 Altın Portakal Film Festivali'nde 6 dalda ödül almıştı. Filmde Nejat İşler, Saadet Işıl Aksoy, Ufuk Bayraktar, Cengiz Bozkurt, Tülin Özen, Gülçin Santırcıoğlu, Kaan Karabacak ve Semra Kaplanoğlu oynuyor.

Visconti, Haneke, Fellini
NHKM bu yaz programına hem sinema tarihinin başyapıtlarını hem de güncel örnekleri aldı. Bu anlamda, Theo Angelopoulos, Michael Haneke, Nanni Moretti, Mike Leigh, Cafer Panahi gibi çağdaş yönetmenler kadar Luchino Visconti, Akira Kurosawa, Charles Chaplin, Orson Welles, Pietro Germi, Federico Fellini, Sergey Ayzenstayn, Grigori Cukray gibi sinema tarihinin önemli yönetmenlerinin eserleri ile Türk sinemasının seçkin örnekleri NHKM Bahçesi'nde seyirciyle buluşuyor.

NHKM Yazlık Sinema filmleri, Türk sinemasının yanı sıra, Avrupa, Latin Amerika ve Ortadoğu'dan çağdaş, özgün ve güçlü örneklerden oluşuyor. NHKM'nin Yazlık Sinema programı için hazırladığı tanıtım bülteninde, "Türkiye'de düzenli olarak hizmet veren tek yazlık sinemaya hayat verdiğimiz için çok mutluyuz. Geçtiğimiz yıllarda çağdaş filmlerden, son dönem Türk sinemasının örneklerine kadar pek çok yapımla ve zaman zaman oyuncu ve yönetmenlerle buluşturduk Nâzım dostlarını... Sinemanın üretim boyutuyla olduğu kadar, izleme boyutuyla da kolektif bir sanat olduğuna, filmlerin bilgisayar veya televizyon ekranlarına hapsedilmemesi gerektiğine inanıyoruz" ifadesi yer alıyor. Metinde ayrıca, filmlerin ortak amacının hayat ve insanlığa ilişkin sorular sordurmak, düşünmek ve tartışmak olduğu belirtiliyor.