Laz Marks Muammer Karaca'da yasaklı

Yılmaz Okumuş'un kaleme aldığı, Marks'ın kapitalist değer yasaları ile güncel siyaseti Karadeniz ağzıyla ve halk deyimleriyle aktaran "Laz Marks"ın gösterimlerini Muammer Karaca Tiyatrosu iptal etti.

soL (HABER MERKEZİ) Muammer Karaca Tiyatrosu Laz Kapital gösterisinin programını iptal etti. Gösteri programı iptal edilen "Laz Marks" ve Sakıncalı Piyade oyunuyla sahnelerde olan Su Gösteri Sanatları Merkezi oyuncuları İstiklal Caddesi'nde Muammer Karaca Tiyatrosu önünde gerçekleştirdikleri eylemle tiyatro yönetiminin tutumunu protesto ettiler. Basın açıklamasını, Yılmaz Okumuş'un yazdığı "Laz Kapital" kitabının "Laz Marks"ını oynayan Haldun Açıksözlü yaptı. Açıksözlü basın açıklamasında şu ifadelere yer verdi.

"Paçilar, uşaklar haberunuz olsun da, habu demokrat olduğuni öne süren, insan haklarina saygili hatta Alevilere, Kürtlere bazi haklar verduğuni söyleyen koloti kafalı AKP'nun Beyoğlu Belediyesi, Muammer Karaca Tiyatrosu'nun keyfi olarak bize kapadi.

Ocak ayinda son kez bu akşam saat 21.00'de sahneye çikayirum. Bu Amerikan destekli, Suudi köstekli çakma demokrat kafalar, kendilerini desteklemeyen, liboşluk horonina katilmayan herkesi bir şekilde sindurmağa, susturmağa çalişiyi. Bunlarun sanata ve tiyatroya destakleri deyil köstekleri vardur. Çünkü onlar içun özgürluk kendi düşüncelerinun özğürluğidur. Onlarun kafalarinda farkli düşunmağa yer yoktur. Bunlar isteyi ki insanlar tavuk olsun, sadece lazutlarini yeyup, güni gelince bunlara oy versun. Ula oligarşinun uşaklari, bize her yer salon, her yer Muammer Karaca'dur. Ama sizun gideceğunuz içi adresunuz vardur Amerika ve Suudi Arabistan.

Uşaklar, paçilar bunlar tarihun çöpluğindeki yerlerini alacaklardur. Habunlarla hayatun her alaninda çiktuğumuz maç üç ihtimallidur ya bunlari yeneceğuk, ya onlar bize yenilecek ya da bu dünyayi altust edeceğuk. İşçi sinifi tarihun itici gücidur ve tarihun akişini değişturecek siniftur dedum diye "Halkun öteki kesumi yatup, ense yapacak" demedum. Köylü, memur, genç, öğrenci, sanatkar, kuçuk esnaf... Hayde herkes tribündeki yerini alsun"

Laz Marks fabrikalarda, üniversitelerde ve meydanlarda olacak
Haldun Açıksözlü konuyla ilgili soL'a yaptığı açıklamada, oyunda Laz Marks'ın bazı sözlerinin Muammer Karaca Tiyatrosu'nun yetkililerini rahatsız etmiş olabileceğine dikkat çekti. "Kapitalizm tavuklara zarar verir. Kümeste seçim olsa yüzde seksen beşi AKP'ye oy verir" sözlerinin rahatsızlık yarattığını belirten Açıksözlü, önceden anlaşılan programı, Belediye Başkanı'nın programı çerçevesinde iptal edildiğinin ileri sürüldüğünü belirtti.

Laz Marks'ın bundan sonra fabrika önlerinde, üniversite amfilerinde ve eylem meydanlarında görüleceğini vurgulayan Açıksözlü, gösterileri sohbet biçiminde sunmayı tercih edeceklerini ifade etti. Açıksözlü, "Marks'ın hayaleti" dünya'da nasıl dolaşıyorsa, Laz Marks'ın da Türkiye'de öyle dolaşacağını ifade etti.

Muammer Karaca'da gösterimi sonlanan Can Şenliği Oyuncuları'nın oyunu Şubat ayında bir çok yerde sahne alacak. "Laz Marks", 03 Şubat Salı 20:30'da Oyun Atölyesi (Kadıköy), 12 Şubat Perşembe 20:30'da Bahariye Sanat Merkezi (Kadıköy) ve 25 şubat çarşamba 20:45'de Duru Tiyatrosu'nda (Kadıköy) izleyiciyle buluşacak.