Latife Tekin’e “paralı” susturma!

AKP’li Karabük Belediye Başkanı Hüseyin Erer, festivale katılan yazar Latife Tekin, AKP eleştirisi yapınca, “benim paramla geldin, böyle konuşamazsın” dedi.

soL (HABER MERKEZİ) Karabük Kültür ve Sanat Derneği, düzenlediği 3. Karabük Sanayi, Kültür, Sanat Festivali'ne çağrılı olarak katılan yazar Latife Tekin ile AKP'li Belediye Başkanı Hüseyin Erer arasında tartışma çıktı.

Hürriyet gazetesinden Yalçın Bayer'in haberine göre, Latife Tekin, Vecdi Çıracıoğlu, Onur Caymaz, Alper Akçam ve Bedrettin Aykın başta olmak üzere çeşitli yazarların davet edildiği Festival'in bugünkü kısmında, yazarlar Latife Tekin, Onur Caymaz, Vecdi Çıracıoğlu ve Alper Akçam, "sanayide çalışmanın edebiyata etkileri ve çevre" konulu bir söyleşi gerçekleştirdiler. Söyleşide, AKP'nin enerji politikaları ve nükleer santraller konusunda görüşlerini açıklayan yazar Latife Tekin'in "AKP'nin aşağılık enerji politikaları" sözü üzerine ayağa fırlayan Belediye Başkanı Erer, Latife Tekin'e müdahalede bulundu.

Tekin, Yalçın Bayer'e olayı şöyle özetledi:"Ben konuşmamda AKP'nin enerji politikasını, nükleer santral kurmasını eleştirdim. Enerji politikalarının halka karşı olduğunu söyledim. 'Aşağılık enerji politikaları' diye bir söz sarf ettim. Belediye Başkanı kalktı 'Sen bu şekilde burada konuşamazsın, sen benim paramla buraya geliyorsun' dedi. Ben de, 'senin paranla değil kendi paramla buraya geldim' dedim. Sus, dedi bana... Ben bu ülkenin tanınmış bir yazarıyım. Yazarlar ülkelerinin halklarının vicdanıdır, dedim. Bu arada yerinden kalkan başkan, galiba polis kamerasıydı, onu kapattırdı. Sonra da mikrofonu da kestirtti. Sonra da hadi şimdi konuş, diye çıkıştı. Hakaret etti bir yerde... Polis araya girince muhtemel bir itiş kakış olayı da olmadı. Mikrofon kapatılınca yapacak bir şey yoktu... Ben kürsüden indim. Daha sonra diğer arkadaşlar kısa konuşmalar yaptılar, Karabük'ten ayrıldık. Bu arada ortamın gerginleşmesini fırsat bilen bazı kişiler yazar Onur Caymaz'ı 'boynunuzu kırarım' diyerek tehdit ettiler."

Halktan Tekin'e destek
Latife Tekin'in konuşmasını kesen Belediye Başkanı'na, söyleşiyi izleyen vatandaşların da tepki gösterdiği öğrenildi. Aralarında sanatçıların da bulunduğu bir grubun, "Bu ülkede demokrasi yok mu? Bırakın konuşsun, herkesin eleştirilerini söyleme hakkı var" itirazı yükseltmesi üzerine, AKP'li başkanın yakını olduğu düşünülen bazı kişilerin bu grubu da susturmaya çalıştığı ve tehditler savurduğu söyleniyor.

Latife Tekin ve Onur Caymaz'ın, yaşanan olayın ardından İstanbul'a dönmek üzere Karabük'ten ayrıldığı da gelen bilgiler arasında yer alıyor.