Kuşdili ‘Taş Yapılar’ istemiyor

“Taş Yapı’lar içinde değil, ağaçların gölgesinde yaşamak istiyoruz” sözüyle yola çıkan Kuşdili Çayırı Çevre Gönüllüleri ranta açılan eski Salıpazarı arazisinde bir şenlik düzenledi.

soL (İstanbul) Geleneksel Salıpazarı'nın kurulduğu ve alışveriş merkezi yapımıyla ranta açılacak olan arazide dün bir araya gelen Kadıköylüler ve sivil toplum örgütlerinden temsilciler yeşillikler içindeki Kuşdili Çayırı'nın korunması için ortak hareket etmek gerektiğini vurguladılar.

Bugünlerde bir otopark firmasının kullandığı ve büyük bir alışveriş merkezi kurulması planlanan Kuşdili Çayırı'nda bir süre öncesine kadar kurulan Salıpazarı Fikirtepe'ye taşınmıştı. Eğer engellenmezse benzerleri gibi yoğun trafiğe neden olan, yeşillikten uzak taştan binaların kapladığı bir rant alanına dönüşecek olan Kuşdili Çayırı, betona mahkum olan İstanbul'da az sayıdaki yeşil alandan biri.

Kuşdili Çayırı Çevre Gönüllüleri tarafından organize edilen ve Validebağ Semt Gönüllüleri, Mimarlar Odası İstanbul Şubesi, İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi, Peyzaj Mimarlar Odası İstanbul Şubesi, TEMA, TURÇEK, Gazete Kadıköy, Arkeologlar Derneği İstanbul Şubesi, İstanbul ODTÜ Mezunları Derneği, TAKSAV ve Moda İskele Platformu'ndan Işığın Emekçileri'nin desteklediği şenlik öğle saatlerinde başladı.

Tomurcuk İstisnalar Müstesna Perküsyon Grubu'nun (Tomurcuk Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi Öğrencileri) vurmalı çalgı ve dans gösterileriyle başlayan şenlik katılımcıların konuşmalarıyla devam etti.

Kuşdili Çayırı Çevre Gönüllüsü Gülsüm Gökalp, "yeşil alanları korumamız temel görevimizdir. Yeşil alan bitki örtüsü ile kaplı alan demektir. Sadece yaşayacağımız binaları düşünmek, alışveriş merkezinden bir şeyler almayı düşünmek yetmez. Yeşil alanlar kentin akciğerleridir ve sahip çıkılması gerekir" dedi. Söz alan diğer katılımcılar da Kadıköy'ün tarihsel öneminden kısaca bahsetti. Şenlik, müzik dinletileri, uçurtma şenliği, resim sergisi ve animasyonlarla akşam saatlerine kadar sürdü.