Kral TV’nin estetik sansürü

Mahsuni Şerif'in şiirinden bestelenen "Sarı Saçlım, Mavi Gözlüm" şarkısının klibi, Kral TV tarafından reddedildi. Kanal, yönetimin estetik kaygılarını gerekçe gösterirken, besteci Faruk Demir, asıl nedenin, Mahsuni'nin şiirindeki "Kara peçe yakışmıyor kullara" sözleri olduğunu söylüyor.

soL CHP eski Ardahan Milletvekili ve Türk Halk Müziği sanatçısı Faruk Demir, besteleyerek albümünde yer verdiği, sözleri Mahsuni Şerif'e ait olan "Sarı Saçlım Mavi Gözlüm" adlı eserine çektiği klibi yayınlaması için gönderdiği Kral TV'den ret yanıtı aldı. Demir, TMSF yönetimindeki kanaldan yapılan açıklamada, klibin "estetik kaygılarla" reddedildiğinin belirtildiğini, ancak, gerçek nedenin, şiirde geçen "Kara peçe yakışmıyor kullara" dizesi olduğunu söyledi. Demir, Kral TV'nin klibi yayınlamama gerekçeleri arasında, klipte Atatürk ile aynı karede yer almasının da gösterildiğini ifade etti.

Kral TV Genel Müdür Yardımcısı Sinan Sakarya ise bu iddiayı reddederek, klibi yalnızca kanalın estetik kurallarına uygun olmadığı için yayınlamadıklarını açıkladı.

Albümün yapımcısı Seyhan Plakçılık'ın sahibi Bülent Seyhan, kanalın ret gerekçesini sözlü olarak bildirdiğini ve yapılan açıklama doğrultusunda Atatürk'ün görüntüsünün klipten çıkartılarak kanala yeniden gönderileceğini söyledi.

Kral TV'nin estetik anlayışı ne zaman değişti?
Kral TV Genel Müdür Yardımcısı Sinan Sakarya'nın açıklamasına bakılırsa, TMSF'ye devredildikten sonra büyük değişim geçiren müzik kanalının estetik anlayışında da farklılaşma olmuş. Adı geçen klipte Atatürk'ün bulunmasından rahatsız olduğu anlaşılan kanal, neredeyse tamamında Atatürk'ün yer aldığı ve şarkıcı Mirkelam'ın seslendirdiği "Hatıralar" şarkısının klibini uzun süre yayınlamıştı. Şarkıcı Kenan Doğulu'nun Onuncu Yıl Marşı'nı seslendirdiği Cumhuriyet özel klibi ise kanalın 29 Ekim'lerde favori klibi olarak bütün gün ekranlardaydı.

1996'da, sanatçıların albümlerini tanıtmak için çekilen kliplerin yayınlanması amacıyla kurulan Kral TV, zaman içerisinde hem müzikalite hem de klip görselliği açısından seviyesini gittikçe düşürdü.

Argo sözler, boş içerik "münasip"
Kral TV habere konu olan ret açıklamasında, bir klibi yayınlarken öncelikle RTÜK mevzuatına aykırılık olup olmadığına, ardından da yönetimin koyduğu estetik kurallara uygunluğuna baktıklarını belirtiyor. Ancak, kanalda özellikle son birkaç yılda yayınlanan kliplerinde gözlemlenen, gerek şarkı sözü gerek görsel içerik bakımından düzeysizliğin, RTÜK tarafından göz ardı edildiği de dikkatleri çekiyor.

Kanalın TMSF'ye devredilmesinin ardından, yayın akışında da bir dönüşüm yaşandı. Yıllarca müzik kanalı olarak yayın yapan Kral TV, bir süre önce haber, sohbet programı, tartışma programı gibi eklemelerle formatını değiştirdi. Üstelik dönüşüm yalnızca formatta değil, yayınların içeriğinde de. İki yıldır Ramazan ayında yayın akışını akşam kuşağında dini yayınlara ayıran kanal, ilk günlerinden bilinen müzik anlayışının tamamen koparak yoluna devam etti.