‘Kertenkele’ye yoğun ilgi

NHKM Sinema Topluluğu’nun kolektif çalışması “Kertenkele” filminin galası, önceki akşam Beyoğlu Sineması’nda yapıldı. Galaya gösterilen büyük ilgi sonucu filmin gösterimi tekrarlandı.

soL (HABER MERKEZİ) Bertan Dirikolu, Ali Yıldırım, Hüseyin Aşken, Hasan Pabuç, Şebnem Mazak ve tiyatronun ustalarından Ani İpekkaya, 19 Ocak 2007'de katledilen gazeteci aydın Hrant Dink, yönetmen Özgür E.Arık ve Nâzım Hikmet Kültür Merkezi Sinema Topluluğu, yapımcı Bülent Ayaz ve Emin İgüs Grup. Bu önemli isimler, barışın ve kardeşliğin öyküsü "Kertenkele" filminde buluştu, Anadolu topraklarında dilden dile anlatılan bir masalı, zorun zulmünden kaçanların masalını anlattılar. Filmin galası önceki akşam Beyoğlu Sineması'nda yapıldı. Galaya filmin ekibi, oyuncuları, NHKM sanat topluluklarından temsilciler, sinema ve tiyatro dünyasından birçok seçkin isimle birlikte basın mensupları katıldı.

Galaya gösterilen yoğun ilgi nedeniyle bütün konuklar salona sığmayınca, yönetmen Özgür Arık, filmin bir kez daha gösterileceğini duyurdu. Gösterimin ardından görüşlerini aldığımız yönetmen Özgür E. Arık, filmin tüm Türkiye'de kültür ve sanat merkezlerinde gösterilmesi ve tartışılması için gayret gösterdiklerini söyledi.

'Bütün yönlendirmelerden uzak'
Arık, filmde olayın geçtiği yerin tam olarak verilmemesi, aksan ve benzeri ipuçlarının kullanılmamasıyla ilgili olarak, izleyicinin bu işaretlerden değil, filmin derinlerinde gizli mesajından yola çıkarak kendi yorumunu yapabilmesini amaçladıklarını söyledi. "Çünkü filmde anlatılan ortak acıdır ve Anadolu'nun herhangi bir noktasında, isimler ve tarihler değişse de sonuçları açısından aynıdır" diyen Arık, "dolayısıyla bu acıyı yaşayanlar, filmin özneleri, Anadolu'da yaşayan halklardır. Biz filmin içerisinde yer alabilecek ayrıntıları, imgeleri, benzetmeleri temizledik bir anlamda. Geriye sadece filmin saf mesajı kaldı diyebilirim" yorumunu yaptı.

Yapımcılığını Bülent Ayaz'ın (Green Ajans) üstlendiği, yönetmenliğini Özgür Arık'ın yaptığı 32 dakikalık film "Kertenkele", 1918 yılında Anadolu'da bir köy baskınından kaçan Abdullah'ın, sığındığı köyde başından geçenleri anlatıyor. Hrant Dink'in bir yazısında anlattığı Süphan Dağı öyküsünden yola çıkan NHKM Sinema Topluluğu, ticari kaygılardan ve sermaye bağlantılarından uzakta kalarak da üretmenin mümkün olduğunu bir kez daha gösteriyor.

Biz ki kardeştik...
Emin İgüs Grup'un müzikleri eşliğinde, usta oyuncu Ani İpekkaya'nın Hafizana rolüyle gösterdiği açılış performansı, masal tadında başlayan filmi dünya gerçeğiyle buluşturuyor. Torununa kertenkeleye dönen şehzadenin masalını anlatan Hafizana, savaşa giden ve dönmeyen oğluna sesleniyor: Bu Yecüşle Mecüş'ün oyununa gelme oğul. Biz ki bunca zaman kardeşlikle bir arada yaşamadık mı? Onları öldürmek niye? Bütün köyün koyunlarını kurban versek de alnımıza sürülen bu karadan kurtulamayız. Dön oğul.

Galada sorularımızı yanıtlayan Ani İpekkaya filmde ortak acıların anlatıldığını, Hafizana'nın yüreği benzer şekilde yanan tüm anaları temsil ettiğini söyledi. "Aynı toprağın kültürünü paylaşmış insanların birbirine, komşularına düşman edilmesine isyandır bu. Bu yönüyle filmin sonundaki ağıt, hümanizmanın, insanı sevmenin, insanca yaşamanın feryadıdır" diyen İpekkaya, sanatçı olarak insana hizmet ettiğini, sanatçının milliyet ve etnik kökene göre ayrımcılık ve ayrıcalık yapmayı düşünemeyeceğini belirtti. İpekkaya, Hrant Dink'in gerçeği aksettiren, hümanist ve duygusal bir aydın olarak anlattığı bu öyküden yola çıkan "Kertenkele"nin mesajını geniş bir alana yaymak konusunda başarılı olacağına inandığını söyledi.