İstanbul Film Festivali başlıyor

28. Uluslararası İstanbul Film Festivali 4 Nisan'da başlıyor.

soL (HABER MERKEZİ) Türkiye'nin en önemli sanat etkinliklerinden sayılan İstanbul Film Festivali'nin 28'incisi 4 Nisan günü başlayacak. 19 Nisan'a kadar sürecek olan festivalde ağırlık canlandırma sinemasına verildi.

Mayınlı Bölge, Azizler ve Aşıklar, Gümüş Ülke gibi tartışılan filmlerin gösterildiği festivalde Altın Sinema: Arjantin bölümleri yeralıyor. Festivalin bu yıl ki konuğu ise Peter Greenaway.

Festival 3 Nisan Cuma akşamı Lütfü Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı'nda yapılacak açılış töreni ile başlayacak. Bu törende her yıl verilen 'Sinema Onur Ödülleri' de sahiplerini bulacak. Ödülün bu yılki sahipleri oyuncu Hale Soygazi, sinema eleştirmeni ve yazarı Agah Özgüç ve yönetmen Erdoğan Tokatlı.

Festivalde yarışacak olan uzun metrajlı filmler bu yıl üç kategoride değerlendiriliyor: Altın Lale, Ulusal Yarışma ve İnsan Hakları. Yarışmaların jürisinde bu yıl da hem Türk sinemasından hem de dünya sinema sektöründen önemli isimler yer alıyor. Altın Lale kategorisinin başkanı yönetmen Goran Paskaljevic. Jürinin üyeleri ise yönetmen Ümit Ünal ve Altın Palmiye ödüllü Cristian Mungiu. Ulusal Yarışma jürisinin başkanı yönetmen Kutluğ Ataman olacak. Ayrıca yapımcı Zeynep Özbatur, oyuncu Bennu Yıldırımlar ve yazar Ayşe Kulin de festivalde yarışacak Türk filmlerini değerlendirecek isimler arasında yer alıyor.

İnsan Hakları Jürisinde ise yapımcı Peter Gustaffson'un yanı sıra "Benim Marlon ve Brandom" adlı ilk filmiyle dikkat çeken Hüseyin Karabey ve oyuncu Serra Yılmaz var.

Bu yıl Altın Lale için 13 film yarışacak. Bunlardan biri Semih Kaplanoğlu'nun "Yusuf Üçlemesi"nin ikinci filmi olan "Süt". Diğer adaylar arasında Erden Kıral'ın "Vicdan"ı, bu yılki Berlin Film Festivali'nde dikkat çeken Atalay Taşdiken'in "Mommo"su, Yeşim Ustaoğlu'nun "Pandora'nın Kutusu" var. Ayrıca yılın en çok izlenen filmlerinden Çağan Irmak'ın "Issız Adam" ve Nuri Bilge Ceylan'ın "Üç Maymun" filmleri de yarışma dışı olarak gösterilecek.

20. Ankara Uluslararası Film Festivali'nde, Jüri Özel Ödülü alan Nâzım'ın Küba Seyahati gösterimi ise 17 Nisan 21.30'da Pera Müzesi Salonu'nda gerçekleşecek.