İktidarın kara mizahı

Penguen ve Uykusuz, Başbakan Recep Tayip Erdoğan’lı karikatürleri nedeniyle dava ediliyor, dergilerin satışı engelleniyor. Lombak yasaklı olduğu iddiasıyla cezaevine sokulmuyor.

soL (HABER MERKEZİ) Mizah dergileri Penguen ve Uykusuz, son dönemdeki kapaklarında ülkenin içinde bulunduğu durumu gülümseterek anlatırken AKP'nin sabır engeline takıldılar. Lombak dergisi ise yasaklı olduğu gerekçesiyle, İzmir Kırıklar F Tipi Cezaevi'ne sokulmadı.

F Tipi'nde "komik" yasaklar
Gülbanu Çobanoğlu İzmir Emekli Sandığı'nın tuvaletinde geçtiğimiz yıl patlayan bombayı koyduğu iddiasıyla tutuklu yargılanan oğlu Ümit Çobanoğlu'nu ziyarete, İzmir Kırıklar F Tipi Cezaevi'ne gitti. Çobanoğlu, karikatür çizmeye meraklı olan oğluna Lombak götürünce, kapıda "cezaevine yasak yayın sokmak" suçlamasıyla gözaltına alındı. Savcı, anne için "yasak yayını bilerek cezaevine sokmak" suçundan 6 aydan 2 yıla kadar hapis istemiyle dava açtı. Mahkeme, sanık avukatının, derginin neden yasak olduğunun açıklanması talebini kabul etmeden "suç kastı oluşmadığı" gerekçesiyle beraat kararı verdi.

Tutuksuz yargılanan anne, ilk duruşmada, "oğlum karikatüre meraklı, çizgilerinden yararlanır, morali düzelir diye götürdüm. 'Bu kitap yasak, gözaltına alacağız' dediklerinde güldüm. Dava açılınca 'bu kadar da olmaz' diye şaşırdım. Cezaevinde ilginç yasaklar var. Çocuklarımız içeri giren bir kitabı cezaevinde birbirine veremiyor. Okuyorlar, bitince üzerine hangi arkadaşlarına verileceğini yazıyorlar. Biz kitabı dışarı çıktıktan sonra o kişinin ziyaretçisine veriyoruz. Bazen tekrar içeri girecek kitabı 'toplatma kararı var' diye almıyorlar. 'Biraz önce içerden çıkardık' diyoruz. Dinlemiyorlar bile" dedi.

Güldüren düşünce yasak
İktidarın politikalarına eleştirel yaklaşan Uykusuz ve Penguen, okurlarının olduğu kadar "benim gibi düşünmüyorsan benden değilsin" diyen AKP'nin de gündeminden düşmüyor. Bir süre önce Penguen dergisi, yayınladığı karikatürde "Başbakan Recep Tayip Erdoğan'a hakaret ettiği" gerekçesiyle dava edilmişti. Uykusuz dergisi ise, geçen haftaki sayısı İstanbul Deniz Otobüsleri İşletmeleri büfelerinden toplatıldığı için bir mesaj yayınlayarak, İDO'nun tutumunu esprili bir dille eleştirmişti. (http://haber.sol.org.tr/kultur_sanat_spor/409.html). AKP'nin eleştirilere dayanamayan tavrı, ortada hiçbir delil yokken, belli ki "mizah dergisi olduğu için" yasaklı yayın olduğu iddia edilen Lombak'ın cezaevine sokulmaması olayında bir kez daha ortaya çıktı.