Homur’dan Nasrettin Hoca sayısı

Her sayısında farklı bir konuyu işleyen mizah dergisi Homur, Temmuz sayısını Nasrettin Hoca için çıkardı.

soL (HABER MERKEZİ) Emekten ve özgürlükten yana olan patronsuz mizah dergisi Homur, Temmuz sayısını Nasrettin Hoca'ya ayırdı. Her sayısını farklı bir bölgede, çeşitli sivil toplum örgütleri, sendikalar ve kültür kurumlarıyla birlikte çıkaran Homur, Nasrettin Hoca'nın 800. doğum yılı kutlamalarında bu ay "İyi ki Doğdun" manşetiyle çıktı.

Homur çizerleri ayrıca, Akşehir Nasrettin Hoca Festivali'nde "Nasrettin Hoca'nın torunları" Akşehirlilerle buluşup sohbet etti, birlikte karikatür çizdiler. 5-10 Temmuz tarihlerindeki festivalde, açıkhava sergisi düzenleyip portre karikatür çizen Homur ekibi, genç karikatürcülere çizim teknikleri ve karikatür ilişkileri hakkında bilgiler verdi.

Kapağında Şarlo, Neyzen Tevfik, Michael Moore, Atay Sözer, Laurel ile Hardy, Aziz Nesin, Wood Allen, Karagöz-Hacivat ve Rıfat Ilgaz'ın Nasrettin Hoca'nın 800.doğum yılı için söylediği "özel" sözler bulunan dergide, Gülsüm Cengiz'in "Tarihe İz bırakanlar" dizisinde Nasrettin Hoca kitabının ve Erol Büyükmeriç'in 800. doğum yılı nedeniyle hazırladığı karikatür albümünün tanıtımı da yapıldı. Devrim Demiral'ın, Rıfat Ilgaz'ın "Aydın mısın?" şiirini çizgileriyle canlandırdığı özel sayıda, Yayın Kurulu'nda Atay Sözer, Cabbar, Canol Kocagöz, Devrim Demiral ve Dinçer Pilgir yer alıyor.

365 metrelik karikatür Küba yolunda
Homur çizeri Hasan Seçkin, "Emeğin 120.yılında Emek Karikatürü" adını verdiği özel çalışmasını 50.kuruluş yıldönümünde Küba'ya hediye edecek. 1 Mayıs 2008 tarihinde başladığı ve 365 günde tamamlayacağı 365 metrelik karikatürü Küba Halk Cumhuriyeti'nin 50. kuruluş yıldönümü olan 2009 yılında başta Küba olmak üzere dünyanın çeşitli ülkelerinde sergileyecek olan Seçkin, daha sonra eserini Küba Emek Müzesi'ne hediye edecek.

Homur'un Temmuz sayısında ayrıca, Tahir Öngür'ün "Suyun Bedeli Hayatımız mı Olacak?", Sait Kapıcıoğlu'nun "Kuş Gribi: Kuş Kafalılar ve Çıkarcılar" ve İsmail Cem Özkan'ın "Köpekteki Keneler" başlıklı yazıları da yer aldı.

Patronsuz derginin emekçileri
Dergide yazı ve şiirleri bulunan isimler Atay Sözer, S.Taner Serin, Ord.Prof Dr Akildane Herzeker, Rahime Henden, İlker Ekiz, Ahmet Çuhacı, Bertolt Brecht, Yılmaz Onay, Barış Avşar, Gülsüm Cengiz, Savaş Ünlü, Yaşar Miraç, Rıfat Ilgaz, Piref. H.Ökkeş, Yusuf Çotuksöken, Tahir Öngür, Sait Kapıcıoğlu, Yeter Özdemir Şahin ve İsmail Cem Özkan.

İlker Ekinci, Canol Kocagöz, Ömer Çam, Ahmet Erkanlı, Vahit Akça, Atay Sözer, Uğur Deniz Kuşgöz, Devrim Demiral, Oğuz Makal, O.Yavuz İnal, Musa Kayra, Hüseyin Çakmak, Mustafa Yıldız, Lütfü Çakın, Sadık Pala, Nuri Bilgin, Tayfun Akgül, Sait Kapıcıoğlu ve Serkan İleri de çizgileriyle Homur'un bu sayısında yer alan diğer isimler oldu.