Gelen giden yok satalım bari

2008 yılı gelir rakamlarına göre Türkiye’nin genelinde müze ve ören yerlerinden elde edilen gelirlerde artış var. Bütün müzeler değil elbet. Gelir getirmeyenler için çözüm hazır: satalım gitsin.

soL (HABER MERKEZİ) Geçtiğimiz yıl Koç Topluluğu'nun Noel Baba Müzesi'ne talip olmasıyla başlayan müze ve ören yerlerinin özelleştirilmesi rüzgarına Hatay'daki kültürel varlıklar da katılıyor. Kentte bulunan tarihi, turistik ve ören yerlerinin yanı sıra müzenin de hak ettiği geliri elde edemediğini tespit eden Valilik gelir getirici faaliyetlere yeni bir açılım getirilmesine ihtiyaç duyulduğunu bildirdi. Hatay Valisi Nusret Miroğlu, müzenin ve St. Pierre Anıt Müzesinin satış ihalesinin yapılacağını duyurdu.

Kamu beceremiyor özele verelim
Ocak ayında basında sıkça rastlanan haberlerden biri de geçen yıl müze ve ören yerlerinin gelirlerindeki artış hakkındaydı. İstanbul merkezde Ayasofya Müzesi, Topkapı Sarayı gibi ünlü müzeler başta olmak üzere, büyük kentlerdeki müzeler ve Akdeniz ve Ege'deki birçok ören yeri, turist sayısında bir azalma yaşanmış olsa da gelirler bakımından oldukça parlak bir yıl geçirdi. Ancak bütün müzeler bu kadar şanslı değildi. Küçük kentlerde bulunan, adı geçenler kadar "ünlü olmayan" müzeler, beklenen geliri getirmedi. Yetkililer hemen çözüm ürettiler. "Satalım gitsin."

İktidardaki anlayıştan fazlasıyla etkilenen bu çözüm, kâr getirmeyen taşınmazın bir an önce özelleştirilerek sermayenin ellerinde yeniden şekillendirilmesini, ticarete açılmasını ve pazarlanmasını öngörüyor. Hatay Valisi Miroğlu, bu görüşü destekleyen açıklamasında, önemli bir gelirden mahrum kalındığı siteminde bulunarak, kentteki müze ve ören yerlerinin piyasa koşullarının gerektirdiği dinamizme kamu işletmeciliğiyle yeterince ayak uydurulamamasından yakındı. Vali Miroğlu "Bakanlığımızca satış alanı düşünülen yerler olarak Müdürlüğümüze bağlı Hatay Müzesi ve St. Pierre Anıt Müzesi de yer almaktadır" sözleriyle, satış listesinde başka kültürel varlıklar da olduğunun sinyalini verdi.