Fazıl Say’a Almanya’dan ödül

Ünlü piyanist Fazıl Say, Almanya Bremen Festivali’nde 2008 “Müzik Festivali Ödülü”yle onurlandırıldı. Ödül, uluslararası anlamda yaratıcılık, festivale katkı ve çabanın değerlendirilmesi sonucu veriliyor.

soL (HABER MERKEZİ) 1998 yılından başlayarak Almanya'da her yıl verilen "Müzik Festivali Ödülü"ne bu yıl ünlü piyanist Fazıl Say layık görüldü. Almanya'nın Bremen kentinde düzenlenen festivalde, uluslararası planda yılın en başarılı solisti, orkestrası ya da orkestra şefi ödüllendiriliyor. Müzik sanatında yaratıcılığın, festival programlarına getirilen katkının ve uluslararası müzik yaşamının geliştirilmesi yolunda gösterilen çabanın göz önüne alındığı "Festival Ödülü"nü, bugüne kadar İngiliz orkestra şefi Sir John Eliot Gardiner, Amerikalı zenci soprano Jessye Norman, Avusturyalı orkestra şefi ve müzikolog Nikolaus Harnoncourt, Macar piyanist Andras Schiff, İsveçli opera sanatçısı Anne Sofie von Otter ve Estonyalı orkestra şefi Kristjan Jarvi gibi tanınmış sanatçılar aldı.

Ödül kurumu yayınladığı açıklamada, Fazıl Say'ın Ankara Devlet Konservatuarı'nda başlayan piyano ve bestecilik öğrenimini izleyen Almanya yıllarından sonra, 1995 yılında New York'ta kıtalararası yarışmada aldığı birincilikle adını bütün dünyada duyurduğu belirtildi. New York Filarmoni, İsrail Filarmoni, Baltimore Senfoni, Amsterdam Concertgebouw, BBC Filarmoni, Orchestra National de France, Viyana Filarmoni, Tokyo Senfoni gibi önde gelen orkestralar eşliğinde konserler verdiği ifade edilen Say'ın, büyük piyano virtüözlerinin geleneksel çizgisini sürdürdüğü ve oda müziği sanatçısı olarak da müzikseverleri büyüleyen programlar sunduğu vurgulandı.

"Müzikte kendine özgü bir mimarisi var"
Fazıl Say'ın besteci yönüne de dikkat çekilen açıklamada, üç piyano konçertosu, keman ve gitar konçertoları, oratoryolar, orkestra, oda müziği ve piyano eserleri besteleyen Say'ın, bu eserlerinde klasik müzik, caz ve geleneksel Türk müziği öğelerini birleştirerek kendine özgü bir mimari yarattığı, bütün bu üstünlükleriyle jürinin kararını kesinleştirdiği belirtildi.

Say'ın stilinde hiçbir zorlama unsur bulunmadığı belirtilen basın açıklamasında, günümüzün büyük keman sanatçısı Maxim Vengerov ile verdiği oda müziği konserlerinde ise olağanüstü bir müzikal uyum ve kafadarlık gösterdiği anlatılıyor.

Fazıl Say için 20 Eylül Çarşamba günü düzenlenecek ödül töreni, Bremen Festivali'nin galasında, kentin Belediye Sarayı'nda özel bir program çerçevesinde yapılacak.