Edebi provokatör!

AKP’nin politikalarını eleştiren yazar Latife Tekin’i susturmaya kalkan Karabük Belediye Başkanı Erer, 'provokasyon sezdikleri'ni iddia etti.

soL (HABER MERKEZİ) Karabük'te düzenlenen Sanayi, Kültür, Sanat Festivali kapsamında yapılan "Kentleşme, Sanayi ve Edebiyat" panelinde, yazar Latife Tekin'in konuşmasına tepki gösteren AKP'li Belediye Başkanı Hüseyin Erer, Latife Tekin ve Onur Caymaz'ın paneli terk etmesinin ardından, basın kuruluşlarına yaptığı açıklamada Tekin'i suçladı. Tekin'in konuşmasının hakaret içerdiğini öne süren Erer, yazarların siyaset yapmasına da karşı olduğu için, engellemek isteğinin başından beri var olduğunu söyledi.

"Sanat siyasete karışmamalı"
Erer, "ben geldiğimde Latife Hanım konuşuyordu. Bir süre dinledim ancak konuyla ilgili olmayan siyasi konuşmalar yapıyordu. Ben de öne geçtim, belki esas konuya gelir, konuşmasını dengeler diye" sözleriyle Tekin'e karşı ölçülü bir uyarıda bulunduğunu ifade etti. Erer, "ben her türlü fikrin söylenmesinden yanayım. Ancak kültür sanat etkinliğinde siyaset yapılmamalı bu tür etkinlikler siyasi platforma çevrilmemeli. Orada, hem yapılmaması gereken siyaset, hem de yapılmaması gereken hakaret yapılmıştır" sözleriyle de, tepkisinin neye yönelik olduğunu sergiledi. Erer, hükümete, Başbakan'a, Cumhurbaşkanı'na eleştiri yöneltmesi üzerine müdahale ettikleri yazarın, "beni susturamazsınız" tepkisinde, "bir provokasyon sezdik" dedi.

Emekçi kentini saran gericilik
Latife Tekin, konuya ilişkin soL'a yaptığı açıklamada, "festival davetini kabul ettiğinde, bir emekçi kenti olduğunu düşündüğü Karabük'te, gericiliğin hissedilir şekilde arttığını gözlemlediğini ve panel konusu olan sanayi ve kent üzerine konuşurken, bu konuya da değindiği"ni söyledi. Enerji konusunda AKP'nin politikalarının emek karşıtı olduğunu da söylediğini belirten Tekin, Belediye Başkanı'nın sanatçının siyaset yapmasından ve güncele dair eleştiride bulunmasından rahatsız olduğu, bunun da AKP'nin eleştiri kaldırmayan tavrıyla örtüştüğü saptamasında bulundu. Gösterilen tepkinin aşırılığı karşısında, olayın Madımak'taki gibi bir boyuta gelmesinden bile korktuğunu söyleyen Tekin, "orada bulunan diğer arkadaşlarımıza karşı da bir tepki oluşmaması için kalkıp çıktım" dedi.

Olayla ilgili olarak görüştüğümüz, aynı panelde konuşmacı olarak yer alan yazar Onur Caymaz ise, Belediye Başkanı'nın gösterdiği tepkinin ardından, kendisinin ertesi gün yapacağı açıklanan şiir dinletisini de iptal ederek Karabük'ten ayrıldıklarını söyledi. Caymaz, Karabük Kültür Derneği'nin olaya belirgin bir tepki koymadığını ve Belediye Başkanı'nın ise televizyonlarda özür dilemek dışında kendileriyle bağlantıya geçmediğini belirtti. Karabük Kültür Derneği, olayın ertesi günü AKP'li Belediye Başkanı Erer ile basın toplantısına katılarak, yaşananlardan üzüntü duyduklarını ifade etmişti.