Bolivar Anayasası ve Venezuela’daki Demokratik Devrim

Venezuela Sosyalist Birlik Partisi üyesi, avukat Dr. Ivan Gonzalez Bolivar Anayasası’nın temel ilkeleri ile 1999’dan günümüze Venezuela’da Demokratik Devrim süreci hakkında bilgi verdi.

soL (HABER MERKEZİ) Venezuela Sosyalist Birlik Partisi (PSUV) üyesi, avukat Dr. Ivan Gonzalez Kadıköy Nazım Hikmet Kültür Merkezi'nde Bolivar Anayasası ve Venezuela'da Demokratik Devrim başlıklı bir sunuş gerçekleştirdi. Venezuela Bolivar Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosluğu tarafından gerçekleştirilen etkinlikte Dr. Ivan Gonzalez Bolivarcı Devrim ile birlikte anayasada yapılan değişiklikler hakkında bilgi verdi.

1999 yılından bu yana yürürlükte olan Venezuela Bolivar Cumhuriyeti Anayasası'nın ülkeye yeni bir demokrasi anlayışı getirdiğini vurgulayan Gonzalez anayasanın katılımcı bir anayasa olduğunu sosyal katılımcıların haklarını temel aldığını belirtti. Halkın gücünün sınırlarının genişlediği klasik güç dağılımına ek olarak ahlaki güç ve de seçmen gücünün de devreye girdiği bir değişim süreci yaşadıklarını anlatan Gonzalez anayasal değişikliklerin süreç içerisinde devrim ile birlikte ilerlediğine dikkat çekti.

Anayasada siyasi, sivil, ekonomik, sosyal ve kültürel hakların genişlediğini, insan hakları evrensel bildirgesinin temel alındığını söyleyen Gonzalez, eğitim, sağlık, yerlilerin yaşadıkları topraklar üzerindeki hakların düzenlenmesi, barınma hakkı, çalışma hakkı vb. gibi başlıkların anayasada tanımlı olduğunu vurguladı.

1999 yılından günümüze yapılan anayasal değişiklikler için referanduma da gidildiğini aktaran Gonzalez, Venezuela'nın bu başlıkta bir ilke imza attığını belirtti.

Yoksulluk ve eşitsizliklere karşı mücadele edilen bu süreçte nasıl bir sosyo-ekonomik ilerleme sağlandığını veriler ile aktaran Gonzalez, Venezuela'da yoksulluk oranındaki azalmaya dikkat çekti. Yine işsizlik oranı, okuma yazma bilenlerin sayısı, bebek ölüm oranlarında önemli oranlarda ilerlemenin elde edildiği Venezuela'da asgari ücret Latin Amerika ülkeleri arasında en yüksek düzeyde (372 dolar). Venezuela'da yoksulluk oranı 1998'de yüzde 43,9 iken 2004 yılında yüzde 30 olarak belirlendi. 28 Ekim 2005 yılında UNESCO Venezuela'yı okuma yazma bilmeyenlerin var olmadığı topraklar olarak ilan etti.

Gonzalez'in konuşmasının ardından söz alan Venezuela Bolivar Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosluğu Dr. Jose G. Bracho Reyes de Bolivar Anayasası'nın ev kadınları ile ilgili bölümünden bir alıntı okudu. Buna göre Venezuela'daki ev kadınlarının yaptığı iş güvence altına alınıyor, ev kadınlarına sigorta hakkı, yıllık izin hakkı tanınması öngörülüyor.

Konuşmaların ardından konferansa katkılarından dolayı Nazım Hikmet Kültürmerkezi ile José Marti Küba Dostluk Derneği yöneticilerine Venezuela Bolivar Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosluğu tarafından birer plaket verildi.