Ankara NHKM'de Sosyal Bilimler Atölyesi başlıyor

Ankara Nazım Hikmet Kültür Merkezi’nde Ekim ayında başlayacak yeni dönem çalışmaları kapsamında Sosyal Bilimler Atölyesi de yer alıyor.

Ankara Nazım Hikmet Kültür Merkezi’nde yeni dönem çalışmaları Ekim ayında başlıyor. Bu dönem Sosyal Bilimler Atölyesi kapsamında “Türkiye Ekonomisi”, “Bilim, Teknoloji, Yenilik ve Emek Süreçleri” ve “Politik İktisadın Eleştirisi: Kavramsal Bir Analiz” başlıklarını taşıyan üç çalışma yürütülecek. Konuyla ilgili Ankara Nazım Hikmet Kültür Merkezi’nden yapılan açıklama şöyle:

“Sosyal Bilimler Atölyesi, önüne, düşünce ve kültür alanında aydınlanma ve gericilikle mücadeleyi temel hedeflerden biri olarak koyarken, aynı zamanda sol düşünce ve eylem birlikteliğinin temellerine katkı sunmayı amaçlamaktadır.

“Atölye çalışmaları, emekçi halkın sorunlarına duyarlı, sermayenin değil halkın aydını olmak isteyen, bu iddiayı destekleyecek emeği ve zamanı vermeye hazır olan herkese açıktır.

“Günümüz üniversitelerinin piyasa mantığının belirlenimi altında, burjuva toplum düzenini yeniden üreten mantığına, gerek içeriği, gerekse yapılanış tarzıyla alternatif olma iddiasını taşıyan atölye çalışmaları, tüm katılımcılara, ders sorumlularıyla birlikte farklı bir düşünsel üretimin kapılarını açma iddiasını taşımaktadır.

“Temel katılım kriterinin ortak üretim, soldan ve emekten yana toplumsal bir sorumluluğun düşünsel alanda paylaşımı olarak tarif edildiği çalışmalarda katılımcılardan beklenen, “pasif öğrenciler” olmak değil, düşünsel birikime katkıda bulunma iddiası taşımalarıdır. Derslerde “başarı” kriteri ise, katılımcıların öncelikle yaşadıkları çağa ve topluma karşı duydukları sorumluluk bilinciyle hareket etmeleri olarak tanımlanmaktadır.

“Atölye çalışmaları içinde yer alan “Bilim, Teknoloji, Yenilik ve Emek Süreçleri” dersinde kapitalist üretim ilişkileri temelinde emek süreçlerinin Marksist perspektifle çözümlenmesi hedeflenmektedir. Aynı zamanda bilim, teknoloji ve yenilik alanında gerçekleşen gelişmeler, tarihsel bir perspektifle ele alınacak olup, bunların kapitalist sistemdeki maddi, siyasal ve ideolojik boyutları tartışılırken, reel sosyalist tecrübeler de incelenecektir.

“Bir diğer atölye çalışması olan ‘Türkiye Ekonomisi’ dersinde, Türkiye ekonomisinin yapısı, bu yapıdaki değişmeler ve nedenleri, gelirin kaynakları ve kullanımı, üretim, maliye, ticaret, kentleşme, iktisat politikalarının seyri gibi konular ele alınacaktır. Böylelikle son yüzyılda Türkiye ekonomisinin geçirdiği tarihsel süreç, izlenen temel iktisat politikalarının ana özellikleri, belirleyici nitelikleri, ekonomi ve toplumsal yapı üzerindeki dönemsel etkileri gibi başlıklar kapsanırken, katılımcıların bu alanlarda yapacakları araştırmalar dersin temel bir hedefi olarak konmaktadır.

“Bir üçüncü ders ise, ‘Politik İktisadın Eleştirisi: Kavramsal Bir Analiz’ başlığını taşımaktadır. Bu derste de esas olarak, politik iktisadın kavramlarının Marksist bir perspektifle yöntemsel analizi yapılacaktır. Böylelikle kapitalist üretim ilişkisi ve onun kategorilerinin ideolojik doğasına yöntemsel bir giriş geliştirilirken, aynı zamanda Marx’ın konuyla ilgili temel eserleri ele alınacaktır.

“Toplam on iki hafta sürecek olan atölyeler için başvurular 1 Ekim ile 18 Ekim 2009 tarihleri arasında yapılacak, dersler 24 Ekim günü başlayacaktır.”

Nazım Hikmet Kültür Merkezi

Karanfil Sokak No. 58 ANKARA

0312 417 56 59