Altın Portakal Şiir Ödülü Kemal Özer’e

13. Altın Portakal Şiir Ödülü Temmuz İçin Yaralı Semah kitabıyla şair Kemal Özer’e verildi.

soL (HABER MERKEZİ) Antalya Büyükşehir Belediyesi ve Antalya Kültür Sanat Vakfı tarafından bu yıl on üçüncüsü gerçekleştirilen Altın Portakal Şiir Ödülü'nün sahibi Kemal Özer oldu. Doğan Hızlan, Enver Ercan, Şeref Bilsel, Yücel Kayıran ve geçen yıl bu ödülü alan Cevat Çapan'dan oluşan seçici kurul ödülü oybirliğiyle, Kemal Özer'in Yordam Yayınları'ndan çıkan "Temmuz İçin Yaralı Semah" adlı eserine verdi. Özer, Altın Portakal'a layık görülen kitabıyla, Kasım 2008'de Dünya Kitap Dergisi'nin 4. Altın Sayfa Edebiyat Ödülü'nü almıştı.

Şiirlerle Sivas yangını
Kemal Özer'in 'Temmuz İçin Yaralı Semah /Yangın Şiirleri', Sivas Katliamı'nın ardından şairin uzun soluklu bir çalışmasının ürünü olarak çıktı. Özer, internetteki sitesinde çeşitli tarihlerde yazdığı yazılarında, Sivas Katliamı'nda yakılmaya çalışılanın aydınlar, yazarlar ve şairler dışında gençler ve geleceğe dair umutlar olduğunu söylüyordu:

"Yakılmak istenen bu tertemiz ve dopdolu tutku, bu canlılık, bu düş. Korkulan da bu. Filizlenirse, ortalığı sarıp sarmalarsa, dal budak salarsa durdurulabilir mi? Daha filiz vermeden dal kırılmalı öyleyse. Yangın, o gençleri yakmak için değil yalnızca. O yangının asıl yapmak istediği, filiz verecek dalları kırmak. Gençlerin içinde mayalanan özsuyu, dallara yürümeden, daha çiçeğe dönüşmeden kurutmak. Yalnız Sivas'ta değil, her yerde istenen bu. Çoğu kez sinsice, saman altından su yürütürcesine. Kimi yerde de su yüzüne vurarak. Toplu kıyımlarla fışkırarak. Sivas yangını bunlardan biri. Tıpkı daha önce Çorum'da, Kahramanmaraş'ta olduğu gibi."