Alevi Bektaşi Federasyonu: Aşık Veysel'e takke giydirmek aymazlıktır

Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF) Başkanı Ali Balkız, Şarkışla'da üç ay önce kaldırılan Aşık Veysel heykeli yerine yaptırılan takkeli heykele tepki göstererek, “Fötr şapkasız Aşık Veysel resmi yok denecek kadar azdır. Yalnızca sevenleri tarafından değil, kamuoyunda bu kadar bilenen Aşık Veysel resmi varken, Aşık Veysel’e tip olarak da hiç benzemeyen, saz tutuş şekli bile başka olan ve takke…

Türkiye’yi giderek muhafazakar bir zemine oturtmaya çalışan “siyasal İslamcı zihniyetin” Anadolu Alevi müziğinin ve ozan geleneğinin en önemli temsilcilerinden biri olan Aşık Veysel’in kılık kıyafetine de müdahale ettiğini belirten Balkız şöyle devam etti:
“Aşık Veysel, insanı merkeze alan dünya görüşüne uygun olarak davranan ve giyinen bir ozandı. Aşık Veysel’den bugüne kalan bütün resimlerde ve görüntülerde, ütülü takım elbisesi, başında fötr şapkası, elinde piposu öne çıkar. Fötr şapkasız Aşık Veysel resmi yok denecek kadar azdır. Yalnızca sevenleri tarafından değil, kamuoyunda bu kadar bilinen Aşık Veysel resmi varken, Aşık Veysel’e tip olarak da hiç benzemeyen, saz tutuş şekli bile başka olan ve takke takan birini Aşık Veysel olarak sunmak tam bir aymazlıktır. Bırakın Pir Sultan heykelini sokaklarda sürükleyenleri, ozanlar heykelini yıkanları, dün Aşık Veysel’in heykelinin dikilmesini istemeyenlerin, bugün ona takke giydirenlerle aynı zihniyette oldukları görülüyor.

Alevi Bektaşi kültüründen gelen, uzun süre Köy Enstitülerinde bağlama öğretmenliği yapan, Cumhuriyet'in aydınlanmacı sembollerinden biri olan Aşık Veysel’e de ‘takke’ ile müdahale etmeye çalışanları kınıyoruz. Bütün bunlardan dolayı, Alevi Bektaşi Federasyonu olarak ‘bu dava insanlık davasıdır’ diyen Aşık Veysel’i bile muhafazakar göstermeye çalışan bu girişime ‘dur’ diyoruz. Bu zihniyetin değerlerimiz ile oynamasına izin vermeyeceğimizi ilan ediyor ve Kültür Bakanlığı başta olmak üzere, Sivas Valisi'ni, Şarkışla Kaymakamı’nı göreve davet ediyoruz:

"Değerlerimize saygısızık anlamına gelen ve Aşık Veysel’le alakası olmayan bu heykeli derhal kaldırtın ve Aşık Veysel’in gerçek heykelini tekrar yerine diktirin.”