Abdullah Baştürk ödülleri açıklandı

Genel-İş ve DİSK eski Genel Başkanı Abdullah Baştürk anısına düzenlenen yarışma sonuçları belli oldu. Haydar Demir’in “Makine” adlı öyküler kitabı, Zehra İpşiroğlu’nun “Özgürlük Yolları” adlı yaşamöyküleri kitabı, Hasan Kıyafet’in “Umut Direniyor” adlı romanı, ödüle layık görüldü.

soL (HABER MERKEZİ) Abdullah Baştürk'ün ailesi tarafından, Edebiyatçılar Derneği ve DİSK/Genel-İş Sendikası'yla birlikte bu yıl altıncısı düzenlenen yarışma sonuçları önceki gün açıklandı. Organizasyon adına, yarışma yazmanı ve seçici kurul üyesi Tuncer Uçarol adıyla yapılan basın duyurusunda Remzi İnanç, Özgen Seçkin, Vecihi Timuroğlu, Necati Tosuner ve Tuncer Uçarol'dan oluşan seçiciler kurulunca yapılan değerlendirmelerde, Haydar Demir'in "Makine" adlı öyküler kitabı, Zehra İpşiroğlu'nun "Özgürlük Yolları" adlı yaşamöyküleri kitabı ve Hasan Kıyafet'in "Umut Direniyor" adlı romanının ödüle değer bulunduğu açıklandı.

Ödül kazanan kitaplar ve işçi edebiyatı üzerine, 20 Aralık Cumartesi günü 14.00-16.00 saatleri arasında, Ankara'da Mülkiyeliler Birliğinde bir toplantı yapılacak. Yarışmanın ödül töreni ise 22 Aralık Pazartesi günü 18.00 - 21.00 saatleri arasında, Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezi'nde düzenlenecek.

Akıcı, güncel, gerçekçi
Basın duyurusunda, ödüle layık görülen eserlerde dikkati çeken ve değerlendirmeye esas olan yönler de belirtildi. Haydar Demir'in "Makine" adlı öyküler kitabı, işçi dünyasını çeşitli yönlerden gerçekçi biçimde az ve duru sözlerle öykülediği ve uyarıcı, akıcı, inandırıcı bir dille işlediği için ödüle layık görüldü.

Zehra İpşiroğlu'nun "Özgürlük Yolları" kitabı ise Almanya'daki işçilerin üçüncü kuşağı olan gençler, aileleri, çevreleri, göçmenlik psikolojisi ve Türkiye gerçekleriyle yıpratıcı ilgileri, sekiz ayrı yaşamöyküsü kapsamında çok değişik açılardan sergilendiği, sabırla yürütülmüş gözlem ve öykülemeleri akıcı ve yalın bir Türkçeyle, bilim insanının nesnel yaklaşımlarıyla anlatıldığı ve düşünmeye sevk ettiği için seçildi.

Hasan Kıyafet'in "Umut Direniyor" adlı romanının seçilme gerekçesi de "günümüzdeki işsizlik, sigortasızlık, sendikasızlık açmazlarını işverenler, sendikacılar, çevre halkı, ülke ortamı ve uluslararası ilişkiler ağı içinde ekonomik, ideolojik, politik bağlamda zengin ayrıntı, öngörü ve gözlemle romanlaştırdığı, günümüz Tuzla-Pendik tersaneleri işçilerinin yaşadığı zor ve ölümcül koşulları 2006 yılı öncesinde görüp ele aldığı, gecekondular ve iş yaşamında kullanılan terim ve deyimleri, duygu ve düşünceleri slogana, kuru anlatıma düşmeden sergilediği için" sözleriyle açıklandı.