2009 PEN Şiir Ödülü Kemal Özer’e

PEN Türkiye Merkezi 2009 yılı şiir ödülünü şair Kemal Özer’e verdi. Özer hazırladığı 21 Mart Dünya Şiir Günü bildirisinde “yalın sözü yeğlese de yalınayak değildir şiir” diyor.

soL (HABER MERKEZİ) Şair Kemal Özer, 21 Mart Dünya Şiir Günü dolayısıyla PEN Türkiye Merkezi için hazırladığı bildiride, "eylemini kendisi kalarak gerçekleştirmeyi, öfkesini sözcüklere bürüyerek biriktirmeyi, sözünü çoğu kez yalın söylemeyi yeğlese de, onlarla kıyıcının, zorbanın, işgalcinin ve suskunluğun üstüne yürürken yalınayak değildir" sözleriyle şiirin mücadeledeki gücünün altını çizdi.

PEN Türkiye Merkezi tarafından geçen Eylül ayında 2009 yılı Şiir Ödülü'ne layık görülen Kemal Özer, o günden bu yana Altın Sayfa Edebiyat Ödülü ve Altın Portakal Şiir Ödülü olmak üzere iki ödül daha aldı. Kemal Özer bugün saat 15.00'te Fransız Kültür Merkezi'nde düzenlenen törenle PEN Şiir Ödülü'nü alacak.

Yedi canlıdır şiir
PEN 21 Mart Dünya Şiir Günü Bildirisi "yalın sözü yeğlese de yalınayak değildir şiir" başlığını taşıyor. Bildiride, "bir yüzleşme günündeyiz yine. Yine şiire bakıyoruz. Yine şiir ne işe yarar diyenlerle göz göze gelerek. Sesimizde yankılanan yine öncelikli bir soru: Hangi niteliklerle yüz yüze getirir bizi şiir?" diye soran Özer ve anlatmaya devam ediyor:

"Sayabiliriz o niteliklerin birkaçını hemen: Yaratıcı eyleme merak, dönüşü olmayana cesaret, sıradana açılan savaş, emeğe gösterilen saygı, duyarlığa tanınan özgürlük, tasarlananı genişleten ufuk... Şöyle diyebiliriz örneğin, "Çin Seddi bittiği akşam duvarcılar nereye gittiler?" diye soran meraktır şiir. Kralı çıplak gördüğünde korkağın söyleyemediği cesur sözdür. Sıradanın yavanlığına başkaldıran çeşitlilik, emeği hor görene indirilen tokattır.

Duyarlığı sınırlı tutanın karşısına yeni bir dil ile, tasarlananı güdük bırakanın karşısına yeni bir dünya ile çıkandır. Neruda'nın dediğini bir kez daha yineleyebiliriz öyleyse, yedi canlıdır şiir."

PEN Dünya Şiir Günü bildirisinde ayrıca, bunca sömürü ve yoksulluğun insana yaşamı dar ettiği, işkence ve savaşlarla bunca zulmün, zorbalığın, kıyımın yeryüzünü kana boğduğu günlerde şiirin payına da canından olanların acısının düşeceğini vurgulanarak, buna rağmen her defasında yeniden canlanarak yüzleşmek için ayağa kalkacağının altı çiziliyor.

Bildiri, şiirin "her yüzleşme gününde kıyıcıya, zorbaya, işgalciye karşı diyeceği bir söz, yapacağı bir eylem, suskun kalanlara ve boyun eğenlere karşı dolaşıma çıkaracağı bir öfkesi, çıkarıp kafalarına fırlatacağı bir ayakkabısının" her zaman olacağı vurgusuyla sona eriyor.

Etkinlik: "Kimimiz Nutuk Söyledik..."
Dünya Şiir Günü dolayısıyla bugün saat 17.00'de Nazım Hikmet Kültür Merkezi Ruhi Su Salonu'nda bir etkinlik olacak. Sanat Cephesi ve Kavuklu dergilerinin düzenlediği etkinlik duyurusunda "bu kriz ve karmaşa günlerinde, Türk şiirinin toplumsal hayatın iniş ve çıkışlarına nasıl baktığını anımsamak, politik ve ironik şiir geleneğini gündeme getirmek ve şiir dinlemenin tadını anımsamak için" bir araya gelineceği ve dinletide Kemal Özer tarafından yazılan PEN Dünya Şiir Günü bildirisinin de okunacağı bildirildi.

Adres: Bahariye Cd. Ali Suavi Sk. (Sanatkârlar Sk.) No: 07 Kadıköy Telefon: 0216 414 22 39

www.nazimhikmetkulturmerkezi.org