13. Ankara Tiyatro Festivali

Toplumsal Araştırmalar Kültür ve Sanat İçin Vakıf (TAKSAV) tarafından düzenlenen Festival, "Hayat Sanatla Güzel" temasıyla, 69 tiyatro topluluğunu, 99 etkinliği ve 662 sanatçıyı, 27 farklı mekanda ağırlayacak.

soL (HABER MERKEZİ) 13. Uluslararası Ankara Tiyatro Festivali, 14-30 Kasım tarihleri arasında yapılacak. Festival yönetmeni Yener Aksu, bu yıl başlatılan sosyal sorumluluk projesiyle, daha önce tiyatro oyunu izlememiş binlerce kişiye ulaşmayı da hedeflediklerini belirtti. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın hazırladığı ve Devlet Tiyatroları'nın desteklediği proje, beş yıl boyunca 10 bin kişiyi, ücretsiz olarak tiyatro salonlarına konuk etmeyi hedefliyor.

"Hayat Sanatla Güzel"
Festivale yerli ve yabancı 128 tiyatro topluluğu başvurdu. Seçici kurulun elemesinden geçen topluluklardan 69'u festivale kabul edildi. Yener Aksu, oyunların seçiminde genel performansa, teknik altyapıya, bölgesel dağılıma, özgünlüğe, sanatsal altyapıya ve oyunların festivalin temel ilkelerine uygunluğuna dikkat edildiğini belirtti. Aksu, program çalışmaları sırasında, festivale 44 topluluğun seçilmesine karar verildiğini, ancak adı geçen sosyal sorumluluk projesi kapsamında daha fazla sayıda yerli ve yabancı grubun katılımının uygun görüldüğünü açıkladı. "Hayat Sanatla Güzel" temalı festival, 69 tiyatro topluluğunu, 99 etkinliği ve 662 sanatçıyı, 27 farklı mekanda sanatseverlerle buluşturacak.

Beş yılda 10 bin kişiye ulaşılacak
Özel proje kapsamında, on tiyatro grubu büyüklerle, üç çocuk tiyatrosu da çocuklarla buluşacak. 2 bin kişi, bu projeyle, ilk defa ve ücret ödemeden tiyatroyla tanışmış olacak. Çankaya, Keçiören, Mamak, Altındağ, Yenimahalle, Gölbaşı, Sincan ve Beypazarı ilçelerinde, yaklaşık 6 bin aile ve ilköğretim okulları ziyaret edilecek. Gelecek beş yıl boyunca sürecek bu projenin hedefi, toplamda 10 bin kişiye ulaşmak olarak belirlendi.

Geniş kapsamlı bir etkinlik programı
Festivalde salon oyunları, sokak tiyatrosu gösterileri, tiyatro konusunda yapılacak söyleşi, panel, atölye çalışmaları, belgesel film ve sinevizyon gösterileriyle geniş kapsamlı bir etkinlik programı planlandı. Söyleşi ve panellerde tiyatro temsilcilerine, sanat eleştirmenlerine, Kültür Bakanlığı yetkililerine ve akademisyenlere yer verilecek. Yener Aksu, tiyatro sanatının izleyicisi ve sanatçısıyla birlikte güçlendirilmesinin ve geniş bir kesimin bu tür sanatsal hizmetlerden yararlanmasının büyük önem taşıdığını söyledi.