Zorunlu olarak imam hatibe kayıt yapan Milli Eğitim Müdürü görevden alındı

Alevi öğrencileri istekleri dışında imam hatip okullarına kayıt eden Sultangazi İlçe Milli Eğitim Müdürü halkın tepkisi sonucunda görevden alındı.

Geçtiğimiz gün ortaya çıkan "zorunlu imam hatip kayıtları" halkın tepkisinin ardından bir günde çözüldü.

Radikal gazetesinden Umay Aktaş Salman'ın haberine göre, ‘Zorunlu’ imam hatip eğitimi skandalı, 1 günde çözüldü. Soruna ‘bilgisayar hatası’nın yol açtığı belirtilirken fatura ilçe milli eğitim müdürüne çıktı. Müdür vekâleten yürüttüğü görevinden alındı. İHL’ye kaydedilmeleri gündeme gelen ve aralarında Alevi gençler de bulunan öğrenciler istedikleri okullara kayıtedilmeye başlandı ve konu Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer ’in de gündemine geldi. Bakan Dinçer “hiçbir öğrencinin kendisi veya velisinin isteği dışında bir programda okumaya zorlanamayacağını” vurguladı.

Türkiye ’de 2 yıldır genel liseler Anadolu lisesine dönüştürülüyor. Dönüşüm sırasında İstanbul ’un en kalabalık ilçelerinden Sultangazi’de sadece 1 tek genel lise kaldı. Sultangazi’deki öğrenciler, bu okula ve 3 meslek lisesine kayıt için başvurunca yığılma yaşandı. Başarı puanı düşük binlerce öğrenci açıkta kaldı. Tercih listesi yapan yaklaşık 600 öğrenci, tercih etmediği halde imam hatibe yönlendirildiklerini görünce şoke oldu. Alevi olduklarını belirterek itiraz dilekçeleri yazan ailelerin durumunu sayfalarına taşırken Radikal ’in soruları üzerine İl Milli Eğitim Müdürü Muammer Yıldız, müfettiş görevlendirdiklerini açıkladı.

Yıldız, dün son durumu şöyle anlattı: “Konudan haber olunca müfettişleri yolladık. Bilgisayarlarında kendilerince program yapmışlar. İlçede yeni açılan imam hatip var. Boş olunca sistem boş okula öğrencileri otomatik yerleştirmiş. Belli niyetle yönlendirme yok. Ancak bu öğrenciler fiilen kayıt yaptırmamıştı. Listelerde eşleştirmişlerdi. Aileler itiraz dilekçeleri veriyorlardı. Dün sabah itibariyle de bakanlık müfettişleri gitti. İlçe kayıt komisyonu dağıtıldı. İsteği dışında imam hatip lisesine yerleştirilen öğrencilerin hepsi istedikleri okullara yerleştirildi. İlçe Milli Eğitim Müdürü Abdullah (Avcı) Bey vekâleten bu görevi yapıyordu. Bu olanlardan sonra o görevde tutamazdık. Görevden aldık. Şube müdürü görevine geri döndü. Yeni sistemde en hassas olduğumuz nokta demokratik olması. Prensipleri altüst edecek bir düzenleme söz konusu olamazdı. İstanbul genelinde böyle bir sorun yaşanmadı zaten.”