Zonguldak'ta Demir Şirketler Gurubu yasaları deliyor iddiası

Demir Şirketler Grubu’na ait Zonguldak’taki çeşitli işyerlerinde yasaların açıkça çiğnenmiş olmasına rağmen yetkili kurumların buna karşı herhangi bir işlemde bulunmadığı iddia edilmekte.

Halkın Sesi Gazetesi’nin haberine göre Zonguldak’ın tek yerel televizyonu ve aynı medya kuruluşuna bağlı 2 gazete ve bir radyonun elinde bulunduğu Demir Şirketler Grubu’na ait işyerlerinde yasalar delik deşik edildi. Daha önce yapılmış olan haberlere rağmen Zonguldak Valiliği’nin, olayları yalanlamadığı ve yasal müdahale yapmadığı öğrenildi.

SİT alanı tahrip edildi
Milli Emlak Müdürlüğü’ne ait Deniz Kulübü’nü kiralayan Demir Şirketler Gurubu sözleşmeye aykırı olarak, SİT alanı olan bölgede Koruma Kurulu’ndan izin almadan tonlarca hafriyatla denize dolgu yaptı, ağaçları kesti, doğa harikası koyun doğal yatağını değiştirdi, beton duvarlar çekti, mevcut binada kapı pencere değiştirme bahanesiyle sadece kirişleri kalıncaya kadar yıktı. Deniz Kulübü’ndeki doğa katliamı devam ederken Halkın Sesi’nin yaptığı haberlere rağmen ilgili daire müdürlükleri ve Zonguldak Belediyesi seyirci kaldı.

Haberde “vatandaşın izinsiz yaptığı kümesi yıkan belediye, korkudan Deniz Kulübü’ne elini bile süremedi. Hazırlanan rapor neden kamuoyuna açıklanmıyor” sorusu sorulmakta.

Yasa dışı tarihi eser kaçakçılığı iddiaları
Haberde Demir Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Salih Demir’in sahip olduğu tuğla fabrikası hakkında şu sorulara da yer verildi:

“Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Salih Demir’in sahibi olduğu Filyos Ateş Tuğla Fabrikası’nın altında yasa dışı tarihi eser kaçakçılığı ve kazı çalışmaları yapıldığı iddiaları kulaktan kulağa dolaşırken, devletin istihbarat birimleri böyle bir iddiadan nasıl haberdar olamaz? Nasıl soruşturma başlatmaz? Tahmin edilenden çok daha büyük bir yer altı şehrinin bulunduğu Filyos’da bahsi geçen tanrıça heykeli Filyos Ateş Tuğla Fabrikası’nın altından mı çıktı? Uzun yıllar Filyos Ateş Tuğla Fabrikası’nın hisselerini eline geçirmek için savaşan Demir Şirketler Gurubu, bugün neden biranda şirketin faaliyetlerini durdurdu? İçeri giriş çıkışlar neden yasaklandı? Faaliyetlerini durduran Filyos Ateş Tuğla Fabrikası’na son birkaç aydır sıkça giden Demir kardeşlerin ve yanlarındaki üçüncü şahıs kim?”

Tahliye kararı uygulanmıyor
Merkezi Karabük’te bulunan Koruma Kurulu’nun yaklaşık 5 ay önce tahliye edilmesi için karar çıkarttığı lavuar alanındaki otopark ve sosyete pazarı 5 aydır kapatılamıyor. Ne arazinin sahibi Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK), ne de Zonguldak Belediyesi yasal işlem yapamıyor. Otoparkta bir çok arabaya fiş verilmediği iddia edilirken, sosyete pazarı ise Zonguldak Kömür Spor tarafından çalıştırılmak yerine Demir kardeşlere yakınlığıyla bilinen kişilere kiralanıyor. Buradaki rantı gündeme getiren Halkın Sesi, bilinçli olarak Zonguldak Kömür Spor taraftarıyla karşı karşıya getiriliyor. Öte yandan TTK yönetiminin, Halkın Sesi’nin ısrarlı yayınlarından sonra lavuar alanının tahliye edilmesi için Hukuk Servisi’ne talimat verdiği öğrenildi.

Üretilen kömürü ithal kömürmüş gibi gösterdi iddiası
Geçtiğimiz yıl ERDEMİR’e verilen 270 bin tonluk kömürün önemli bir kısmını veren Demir Madencilik’in de aralarında bulundu şirketlerin TTK’ya rödovans (ton başına elde edilen maden hasılat geliri) parası vermemek için üretilen kömürü ithal kömürmüş gibi gösterdiği iddialarına rağmen henüz TTK yönetimi olaya el koymadı. Devletin yaklaşık 7,5 milyon TL rödevans parası ile 1,4 milyon TL vergi alacağı iç edildi.

Haberde konuya ilişkin şu sorulara yer verildi:

“Kentte naylon fatura sattığı bilinen paravan şirketlerle bu şirketlerin ilişkileri ve aldıkları faturalar neden incelenmiyor? Demir Madencilik’in dokunulmazlığı mı var? Yoksa medya gücünü elinde bulunduran Demir Şirketler Grubu’nun, ayrıcalığı buradan mı geliyor?”