Yine ÇED yine jandarma saldırısı

Mersin Yeşilovacık beldesine yapılması planlanan termik santralle ilgili ÇED toplantısında jandarma yine halka saldırdı. Şirket yetkilisi ise sık sık silahını göstererek halkı tehdit etti.

AKP termik santraller konusunda ısrarını sürdürüyor. Ancak halkı ikna edemiyor. Buna rağmen hükümetin yasal aşamaları zorla tamamlama çabası devam ediyor.

Tabiat Enerji tarafından yapılması planlanan ÇED toplantısı, termik santrale karşı olan Belediye’nin binasında yapılmak istendi. Saat 14.00’da yapılacak toplantı için saat 12.00’da şirket yetkilileri beldeye gelmeye başladı.

Bunun üzerine halk, toplantının yapılacağı yerin kapısını kapatmaya çalıştı. Burada, jandarma sert müdahalede bulununca yararlananlar oldu. Jandarma, avukatlara da saldırdı. Göz altıların da olduğu saldırının ardından, eylem devam etti. Ayağı kırılan bir genç ise hastaneye kaldırıldı.

Hem Yeşilovacık’tan hem de çevre ilçe ve köylerden katılımın olduğu eyleme katılan köylüler, özellikle şirket yetkilisinin silah göstermesine tepki gösterdi. Bu konuda suç duyurusunda bulunulacağı öğrenildi.
Daha sonra, jandarmanın yardımıyla toplantının yapılacağı salona giren şirket yetkililerine halkın tepkisi devam etti. Şirketin görevlilerinin tuvalete saklanarak köylülerden kaçtığı belirtildi. Görevlilerden “Toplantı yapılamamıştır tutanağı” isteyen halka tutanak gösterilmedi.

Köylüler, termik santral yapılacak bölgeye kısa süre önce, tavşan, keklik ve dağ keçisi gibi hayvanların salıverildiğini belirterek, “Şimdi de o hayvanları öldürecek santral yapmak istiyorlar” dediler.
SoL'a görüşlerini açıklayan Yeşilovacık Belediye Başkanı İhsan Köpük, halkın tamamının termik santrale karşı olduğunu vurguladı. Arbede istemediklerini ancak bu şekilde devam ederse toplantıyı yaptırmayacaklarını söyleyen Köpük, bölgede termik santral yerine tarım, hayvancılık ve turizme yatırım yapılması gerektiğini söyledi.

Eyleme bölgede buluna belediyelerin başkanları ile CHP Mersin Milletvekili Vahap Seçer de katıldı.

TKP’den uyarı: “Halka saldırarak hiç bir şey elde edemezsiniz!”
Yeşilovacık halkının yoğun tepkisine neden olan ve direnişe engel olamayan çıkamayan şirket yöneticilerinin kışkırtması sonucu halkın jandarmanın saldırısına uğraması üzerine Türkiye Komünist Partisi (TKP) Mersin İl Örgütü, olayları kınayan bir açıklama yayınladı.

Yeşilovacık'ta yapılması istenen Termik Santral Kül Depolama Alanı’na karşı olduğunu açıklayan TKP Mersin İl Örgütü şunları ifade etti:

“Köylülerin direnişinin karşısına çıkamayan şirket yöneticilerinin kışkırtması sonucu jandarma, çevik kuvvet ve sivil polislerin gerçekleştirdiği vahşi saldırı köylülerin direncini kıramayacaktır!
Kendi koydukları yasalara bile uymayan sermayedarların çıkarları için kendi halkına el kaldıran kolluk güçleri açıkça suç işlemektedirler. Sabah saatlerinde başlayan ve defalarca tekrarlanan saldırılar sonucu en az 4 kişiyi gözaltına alan kolluk güçleri, 1 TKP üyesinin de ayağını kırarak patronlardan aldığı emirleri yerine getirmeye çalışmıştır.

Yoldaşımızın tedavisi Silifke Devlet Hastanesi'nde sürmekteyken, Yeşilovacık halkının direnişi de sürmektedir. Bu saldırılarla bir oldubittiye neden olacağını sanan kolluk güçlerini ve şirket yetkililerini uyarıyoruz. Halka saldırarak, hukuku ayaklar altına alarak hiç bir şey elde edemezsiniz!”

(soL-Mersin)