Yıkılan mahallenin muhtarı yeniden aday

Samsun Büyükşehir Belediyesi'nin kentsel dönüşümüyle yıkılan Çay Mahallesi, hayalet mahalleye dönüştü. Mahalle Muhtarı Ramazan Çetin, yeniden muhtarlığa adaylığını koydu

soL (Samsun) Samsun'da bin civarında evin bulunduğu ve yaklaşık 7 bin kişinin yaşadığı Çay Mahallesi, Büyükşehir Belediyesi'nin kentsel dönüşüm uygulamasıyla hayalet mahalleye dönüştü. Yıkımların halen sürdüğü mahallenin muhtarı Ramazan Çetin yeniden muhtarlığa aday oldu.

Tekrar muhtarlığa adayım
Kentsel dönüşümle birlikte hane sayısı 15'e, nüfusu da 50'ye düşen Çay Mahallesi, savaş görüntülerini aratmayan yıkıntılar arasında yaşam mücadelesi veriyor. Kentsel dönüşüm öncesi binlerce kişinin yaşadığı Üç dönemdir muhtarlık yapan Ramazan Çetin, artık hayalet mahalleye dönüşen Çay Mahallesi'nde yeniden muhtarlığa adaylığını koydu. Kentsel dönüşümden önce mahallesindeki seçmen sayısının bin 500 dolayında olduğunu belirten Çay Mahallesi Muhtarı Ramazan Çetin, "Yapılan yıkımlardan sonra şu anda mahallemizde mevcut hane sayısı 15'e kadar düştü. Bu evler de Büyükşehir Belediyesi ile mahkemelik olduğu için şu an itibarıyla yıkılamıyor. Mahallemizde 50 kişi ya var ya yok. Oy kullanacak sayısı ise nakillerini aldırmayanlarla birlikte 850 olacak. Tekrar muhtarlığa adayım" dedi.

Mahallem yıkılsa da ayaktayım
Büyükşehir Belediyesi'nin mahallelerinde uyguladığı kentsel dönüşüm projesinin binlerce insanı mağdur ettiğini belirten Ramazan Çetin, "Maalesef kentsel dönüşüm hiçbir şekilde mahalle halkımıza danışılmadan yapılmıştır. Toplam 25 bin metrekare olan mahallemizin 17 bin metrekarelik kısmı Büyükşehir ve Gazi Belediyeleri'ne aitti. Belediyelere ait araziler üzerinde 50 yıldır oturan insanlarımız vardı. Eğer proje öncesi arsa üzerindeki oturanlara yerler verilseydi, kimse mağdur olmazdı. Mahalle halkımız yürütülen proje çerçevesinde oturdukları yerlere karşılık 15 yıl borçlandırılarak, TOKİ binalarına geçirildi. Zaten ekonomik durumu iyi olmayan halkımızın ekonomileri de felç edildi. Mahallem tamamen yıkılsa da görevimin başındayım. Zaten tekrar aday oldum" diye konuştu.

TOKİ, Toplu Kazık İdaresi'ne dönüştü
Ramazan Çetin, daha önce de belediyenin kentsel dönüşüm uygulamasına karşı çıkmış, 2007'de uygulamayla ilgili şöyle demişti: "Mahallemizde karnı aç olan belki çoktur, ama gözü aç olanların yeri yoktur. Bizler başımızı sokacak bir ev peşine düşmüşken, belediye ve TOKİ bütün arsa ve dairelerin peşine düştü. TOKİ, Toplu Kazık İdaresi'ne dönüştü. Mahkemeye gidenleri 'Mahkemeye verirseniz, daire hakkınızdan olursunuz' diye tehdit ediyorlar. Vatandaş hakkını aramayacak mı? Bizi doğduğumuz yerden mi kovacaksınız?"

Davası süren evi yıktılar
Çay Mahallesi'nde kentsel dönüşüm kapsamında yıkımlar halen sürerken, bir hafta önce iki evin polis, zabıta ve icra ekipleriyle yıkımı sırasında ise gergin anlar yaşanmıştı. Raif Akgül'e ait iki katlı evi yıkmaya giden ekiplere Akgül, konuyla ilgili davanın halen devam ettiğini belirtmesine rağmen çilingir yardımıyla girdikleri evin içindeki eşyaları boşaltıp, evi dozerle yerle bir etmişlerdi.

Ben bir gözümü feda ettim bayan hanım!
Yıkım sonrası mahalleye giden soL muhabirine dört katlı evinin yıkımı sırasında bir hafta önce gözü kör olan ve o halde evinden geriye kalan eşyalarını kurtarmaya çalışan bir mahalleli şöyle demişti: "Yağmur çamur bakmayıp yıkıyorlar, umurlarında değil. Sabah sekizde belediyenin kamyonunu indirdiler. Kafamızı, gözümüzü kırıyorlar. Eşyam nereye götürülüyor, bilmiyorum. Dört katlı evime 78 bin lira verdiler. Yaz gazeteci bacım, yaz Türkiye Cumhuriyeti duysun! 7 sene Arabistan'da çalıştım da yaptım ben bu evi. Belediye, babasının evinden mi kovuyor beni? Bu yağmurda nereye gideyim? 52 yaşındayım. Ben bu kadar devlet gördüm böyle hükümet görmedim, böyle belediye başkanı görmedim.

Belediye gelir çık, çevik kuvvet gelir çık derken, bir hafta önce gözüm çıktı. Geçen hafta kontrole gidecektim, gidemedim. Hala sıkıştırıyorlar, gecem yok, gündüzüm yok. Filistin diyorlar, Filistin'den daha beter halimiz. Ben bir gözümü feda ettim bayan hanım! Niye belediyenin sıkıştırmasından... Yıkım sırasında odun çarptı gözüme, gözümü aldılar! Canımı feda ettim bayan hanım! Yaşadıklarımı anlatın herkese!"