Yenice'de Halkların Barış Şenliği yapıldı

Yenice'de barış festivali yapıldı. MHP'li belediyelerin barış festivaline gölge düşüremeyeceğini belirten halk, kendi festivalini 11. kez organize ederek 'Halkların Barış Şenliği'ne katıldı, Mersin Büyükşehir Belediyesi'nin düzenlediği festivale ilgi göstermedi.

Uğur Pişmanlık

Bu yıl Yenice’de iki ayrı festival ortaya çıktı.11 yıldır yapılan anti-emperyalist, ilerici barış festivali Yenicelilerin iradesi ile 31 Ağustos Pazar günü gerçekleşti. Diğeri MHP’li Tarsus ile Mersin Büyükşehir Belediyesi’ne organize ettirdiği festival oldu.

Yenice’de ortaya çıkan biri MHP’li belediye güdümlü festival, diğeri Halkların Barış Şenliği, Yenice için hem bir sınav hem de bir dönüm noktası oldu. Yenice halkı “Sağın barışla bizimde faşistlerle işi olmaz” diyerek, Halkların Barış Şenliği'ne katılım gösterdi.

Halkların Barış Şenliği, Uğur Mumcu Parkı’nda “Ortadoğu ve Kapımızdaki Savaş” başlıklı panel ile başladı. Panelist, Barış Derneği Temsilcisi Gamze Erbil konuşmasının başında, “Yenice’de yıllardır solun gerçekleştirdiği Barış Festivali’ni MHP’li Tarsus Belediyesi sahip çıkıp kutlayacakmış. 1Eylül Dünya Barış Günü ve etkinlikleri, tüm dünya da sola ait bir anlam taşır ve solun etkinliğidir. Faşist Hitler Almanya’sının Polonya’ya girerek 2. Dünya Savaşı’nın başlangıç tarihidir. Faşistlerin barışla işi olmaz. İlle de kutlamak istiyorlarsa, BM’in belirlediği 21 Eylül’de yapsınlar” dedi.

Ortadoğu ve Suriye üzerine konuştu. Emperyalizm yenildiği noktada daha saldırganlaştığını vurgulayan Erbil “ABD emperyalizmi Irak’ta yenilmiştir. Emperyalist ABD ve batı “Arap Baharı” adıyla tüm Ortadoğu coğrafyasını kana buladılar. Bölgeyi ekonomik ve siyasi olarak istedikleri gibi yeniden şekillendirmek istiyorlardı. Örneğin bu hesap hem Suriye üzerinde hem de genelde tutmadı. Bazı yerlerde geri tepti” dedi.

Dünya halklarının barışa her geçen gün daha çok ihtiyacı olduğunu belirten Erbil, “Halkların barışa ihtiyacı var ve barış ancak mücadele ile kazanılabilir. Ancak emperyalizmle barış olmaz. Onurlu bir barış ancak toplumların eşit ve özgür olduğu bir sistemde mümkündür, sosyalizmle mümkündür” diye konuştu.

Katılımın oldukça iyi olduğu panelin sonunda Erbil, soruları da yanıtladı.

Barış Festivali etkinlikleri panelden sonra akşam konser ile devam etti. Yenice İstasyonu karşında bir futbol sahasında yapılan, Sol, Yazılama Yayınları ve diğer bazı sol grupların stantları ile “Onurlu Barış Sosyalizmde” pankartının yer aldığı konser alanında halk sandalyeler dışında çimenlerin üzerinde oturarak konseri izledi. Yenice halkının ilgi ve katılımının o sahipleniciliğiyle başladı akşam programı.

İlk olarak tiyatro oyuncusu Tayfun Bağcı’nın iktidarı hicivleriyle eleştiren meddah gösterisi sunuldu.

Daha sonra, Tarsus Çamalanı Köyü halk oyunları ekibi, Tahtacı Alevilerin bu yöreye has olan “Mengi” oyunu ile renk kattığı gecede barış ve kardeşlik mesajları verdiler.

Gecede yapılan Taksim-Gezi direnişini anlatan sinevizyon gösterisi bir yandan duygulu anlar yaşatırken, alanda “Her yer Taksim, her yer direniş”, “Faşizme karşı omuz omuza” sloganları yankılandı.

Sahnenin önünde Ali İsmail Korkmaz’dan, Ahmet Atakan ve Berkin Elvan’a kadar Gezi Direnişinde yitirdiğimiz o güzel çocukların posterleri vardı.

Konser programının sunuculuğunu Esra Ezgi Uluç’un yaptı. “Yaşam Ateşi” grubu, Esra Ezgi Uluç’un seslendirdiği şarkılarla verdiği konserin ardından sanatçı Efkan Şeşen grubuyla sahneye çıktı. Efkan Şeşen’nin, eski ve yeni şarkılardan oluşan şarkılarını seslendirdiği konser, gecenin ilerleyen saatlerinde “Çav bella” ve “Cemo” parçalarıyla son buldu.