Yargı "Karısını döven adama karışma" mesajı verdi

Eşini döven adama müdahale ederek kadını kurtarmaya çalışan iki öğretim görevlisi, bu insani müdahaleleri sonucunda hapis cezası aldılar. Hem eşini hem asistanları döven adamın cezası ise "iyi halden" ve "tahrik edildiği" gerekçesi ile ertelendi.

Milliyet'in haberine göre Ankara’da, sokak ortasında eşine dayak atan kocaya müdahale ettikleri için dayak yiyen, insan hakları alanında çok sayıda çalışmaya imza atmış iki asistana yargı, bu insani müdahaleleri karşılığında hapis cezası verdi.

Mahkeme, asistanları akrabaları ve esnafla birlikte döven kocaya verdiği cezada “tahrik” indirimi yapar ve cezayı ertelerken, kendilerini savunan asistanları “müessir fiilde” bulundukları iddiasıyla 3 ay 10 gün hapse mahkûm etti. Asistanların kararı temyiz hakkı bile bulunmuyor.

'Ne karışıyorsunuz' diyerek saldırdılar
Hukuk Fakültesi asistanları Hakan Mertcan ve Cenk Yiğiter’in, geçtiğimiz Şubat ayında, Ankara Cebeci’de saat 23.00 sıralarında dışarıya çıktıkları sırada, bir kadının sokak ortasından dövüldüğünü gördü. İki asistan, bir kız çocuğunun çabalarına rağmen kadını feci şekilde döven adamı engellemek için, uzaktan, “Ne oluyor” diye seslendi. Sedat Koç adlı saldırgan ise yolun karşısına geçerek asistanlara saldırdı. Asistanlara “Ne karışıyorsunuz?” diyerek yumruk atan Sedat Koç’u çevredeki esnaf engelledi. Bu sırada, Sedat Koç’un yeğeni olduğu öğrenilen bir kişi, koşarak yeniden iki asistana saldırdı. Kısa süreli arbede sırasında, asistanlara çevredeki bazı esnafların da vurduğu anlaşıldı.

Can güvenliklerinden endişe eden asistanlar ise cep telefonuyla polisi çağırdı. Olay yerine gelen polis, tarafları karakola götürdü. Kavga sırasında burnunda 3 kırık oluşan ve Ankara Hastanesi Kulak Burun Boğaz Polikliniği tarafından 7 gün iş göremez raporu alan Cenk Yiğiter ile hafif yaralanan Hakan Mertcan, kendilerini döven Sedat Koç ve yeğeninden şikâyetçi oldu. Asistanları darp eden Sedat Koç ve yeğeni de asistanları savcılığa şikâyet etti. Karakola gelen dayak mağduru Cennet Koç ise kendisini döven kocasından şikâyetçi oldu.

Karısını döven adam ve saldırgan yeğenin cezaları ertelendi
Ankara 20. Asliye Ceza Mahkemesi, olayla ilgili açılan davada ilginç kararlar verdi. Mahkeme, karısını dövdüğü için 5 ay hapse mahkûm ettiği Sedat Koç’u, asistanları darp ettiği gerekçesiyle de 1.5 yıl hapisle cezalandırdı. Ancak, asistanları dövdüğü için verdiği 1.5 yıllık cezada bu suçu “tahrik” altında ve haksız bir eyleme karşı işlediği ve iyi halli olduğu gerekçesiyle indirim yaptı. 6 aya indirilen bu ceza ertelendi. Mahkeme, eşini dövdüğü gerekçesiyle verdiği 5 aylık cezayı da erteledi.

Sedat Koç’un aynı ismi taşıyan yeğeni Sedat Koç’a da, Yiğiter’in burnunu kırdığı için 1 yıl 2 ay hapis cezası veren mahkeme, bu cezada da “haksız tahrik” ve iyi hal indirimi yaptı. 5 ay 25 güne düşen bu ceza da ertelendi.

Dövülen kadın da ceza aldı
Dayak yiyen Cennet Koç ise kimse kendisinden şikâyetçi olmamasına rağmen amcasının oğlunu arayarak, “Burada olay çıktı yetiş” dediği gerekçesiyle “azmettirme” suçundan 1 yıl hapse mahkûm edildi. Bu ceza da ertelendi.

Başka suçtan mahkum olurlarsa bu cezayı da yatacaklar
Asistanlar Yiğiter ve Mertcan’a ise Sedat Koç’a yönelik “müessir fiil” suçundan 4 ay hapis cezası verildi. Sanıkların duruşmalardaki iyi hali nedeniyle ceza 3 ay 10 güne düşürüldü. Asistanların cezasında “meşru müdafaa” indirimi ise yapılmadı. Mahkeme, sanıklara verilen cezaları hükmün açıklanmasının geri bırakılması (dolaylı af) kapsamına aldı ve 5 yıl denetim altında tutulmalarına karar verdi. Cezaların hükmün açıklanmasının geri bırakılması kapsamına alınması nedeniyle ceza alan asistanlar da Yargıtay’a temyiz için gidemeyecek. 5 yıl içinde başka bir suçtan mahkum oldukları takdirde bu olaydan aldıkları cezayı da yatacaklar.

"Yargının verdiği mesaj: Karısını döven adama karışmayın"
Öğretim görevlisi Yiğiter yaptığı açıklamada, “kadına karşı şiddetin toplu katliam boyutuna vardığı bir ülkede” yaşadığımızı ifade ederek: “Bu somut olayda adalet sistemimiz bize şu mesajları veriyor: ‘karısını döven adama müdahale ederseniz yaptığınız haksız tahriktir’.‘Yok bir defa karıştıysanız paşa paşa sopanızı yiyeceksiniz kendinizi müdafaa etmeye çabalamayın. Çünkü meşru müdafaa halini bu tip durumlarda göz önünde bulundurmayacağız size saldıran kişinin suratında ufacık bir çizik olursa sizi adam yaralamadan suçlu bulacağız” dedi.