'Yalancı' deyince dava açıyorlar!

AKP Samsun milletvekilleri, Çarşamba-Durusu köylülerine "içiniz rahat olsun. Bölgeye kesinlikle santral yok" dedi, bir ay sonra, Borasco 500 milyonluk santrali kuracağını açıkladı.

soL (Samsun) Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu'nun (EPDK) 49 yıllığına üretim lisansı verdiğini bildikleri halde, Çarşamba-Durusu köylülerine, AKP Samsun milletvekillerinin bir ay önceki açıklamalarında verdikleri "siz istemiyorsanız buraya santral kurulmayacak" sözünün ardından, Borasco Elektrik, 890 Megawatt'lık doğalgaz kombine çevrim santrali için Samsun'a 500 milyon Euro'luk yatırım yapacağını açıkladı.

"Ovalara santral yok, hem de hiçbir türü" demişlerdi
29 Temmuz'da bölgeye giderek Çarşamba Ziraat Odası'nı ziyaret eden AKP milletvekilleri Mustafa Demir ve Fatih Öztürk, üreticilerin Durusu'ya ve diğer köylere doğalgaz dönüşüm santrali kurulacağı yönündeki endişelerinin yersiz olduğunu söylemişlerdi. Ziraat Odası'nın ve köylünün içinin rahat olmasını isteyen ve santrallerin bölgeye kesinlikle kurulmayacağını belirten Demir ile Öztürk, "ovalara santral yok. Hem de hiçbir türü" taahhüdünde bulunmuşlardı.

Aynı bölgeye 16 Ağustos'ta giden AKP Samsun Milletvekili Cemal Yılmaz Demir de, ovalara santral kurulmayacağını belirterek, "çevreyi tahrip edecek, tarıma, insan sağlığına zararlı hiçbir yatırımı burada istemiyoruz" gibi iddialı açıklamalar yapmış, "çevre tahribatı oldu mu her şey bitmiş demektir. Herkesin bildiği gibi, mobil santraller konusunda en hassas davranan insanların başında geldim. Bu işin mücadelesinden gelen biriyim. Türkiye'nin iki önemli ovası olan Bafra ve Çarşamba ovalarının kıymetini bilmemiz gerekiyor" demişti.

Mobil santraller tecrübesi
Samsun Çevre Birlikteliği Sözcüsü Metin Telatar ise, Tekkeköy ilçesine mobil santraller kurulmadan önce de birçok siyasinin çeşitli sözler verdiğini belirterek, "inşallah bu sözler o zamanki sözlere benzemez. Biz milletvekillerimizin samimi olduğuna inanmak istiyoruz. Fakat, büyük endişelerimiz var" diyerek, bugünleri öngörmüştü.

Borasco'nun açıklaması vekilleri çürüttü

30 Temmuz'da yapılan ve soL'da da yer alan bu açıklamalardan bir ay sonra, uluslararası yatırım bankası Lehman Brothers'ın da ortağı olduğu Borasco Elektrik, Türkiye piyasasında elektrik üretimi ve ticareti amacıyla 890 MW kurulu güce sahip doğalgaz kombine çevrim santrali kurmak için bölgeye 500 milyon Euro'luk yatırım yapılacağını açıkladı. Firma, santralin Samsun'da ve Mavi Akım doğalgaz boru hattı çıkış noktasının yakınına inşa edileceğinin de altını çizdi.

Santral 2010 yılında faaliyete geçecek
2007 yılında sanayici Celal Metin yönetimindeki Met Group tarafından Türkiye'de enerji sektöründe yatırımlar yapmak amacıyla kurulan ve EPDK tarafından Şubat 2008'de 49 yıllık üretim lisansı alan Borasco Elektrik'e, global yatırım bankası Lehman Brothers, 2008 yılının Mart ayında yüzde yüzü elinde olan Turcap Investments ile yüzde 50 oranında ortak olmuştu. Konuyla ilgili yapılan açıklamada, kurulacak enerji santralinde, Türkiye'de ilk defa son teknoloji ürünü olan General Electric 9FB ekipmanları kullanılacağı, proje inşaatına bu yıl başlanmasının ve santralin de 2010 yılının sonunda faaliyete geçmesinin planlandığı belirtildi.

En son teknolojiyle zehirleyecekler

Borasco Elektrik ve MET Grup Şirketleri Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Celal Metin, "en son teknolojiye sahip olan Borasco Elektrik Doğal Gaz Enerji Santrali, yüksek verimliliği ve düşük emisyon değerleri ile uzun yıllar boyunca Türkiye enerji sektörünün önemli bir yapıtaşı olacaktır. Yatırımımızı şu an bulunduğu aşamaya getirmek bizler için oldukça güç, bir o kadar da heyecan verici bir süreçti. Hepimiz, gurur duyacağımız bu tesisin en kısa zamanda başarılı bir şekilde faaliyete geçmesi için tüm gücümüzle çalışıyoruz" dedi.