Yabancı Barınma Evi’nde ölüm orucu

Mülteci kampı işlevi gören Kırklareli Yabancı Barınma Evi’nde kalan beş İranlı ölüm orucuna başladı. Söz konusu kamp falaka ve taciz iddialarıyla anılırken, geçen Haziran’da çıkan bir isyanda İngiliz uyruklu bir mülteci, polis kurşunuyla öldürülmüştü.

soL (Çorlu) Kırklareli'nde bulunan Gaziosmanpaşa Yabancı Kabul ve Barınma Merkezi'ndeki beş İranlı'nın, geçici ikamet adresi verilmemesini ve serbest bırakılmamalarını gerekçe göstererek, ölüm orucuna başladığı belirtildi. Yabancı Kabul ve Barınma Merkezi'nde kalan İranlı Zahra Nasiri Seyithalan, Raha Hosenzadgan, Mohammad Ali Javelpoor, Latife Derya Neverdi ve Saeed Kazamini isimli mültecilerin avukatları yazılı bir açıklama yaparak ölüm orucunu duyurdu.

İki mültecinin avukatlığını yürüten Levent Kanat, müvekillerinin Afyonkarahisar ve Burdur'da yaşadıklarını, Türkiye tarafından verilen sınırdışı kararının Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nce durdurulduğunu ve bunun üzerine Kırklareli'ne getirildiklerini kaydetti. "Görüşmesi bekler durumda" olan İranlı müvekillerinin Barınma Merkezi'ne konmasının hukuka aykırı olduğunu ileri süren avukat Levent Kanat, müvekillerinin salınarak geçici ikamet belgesi verilmesi gerektiğini söyledi.

Ölüm orucu iddiaları üzerine açıklama yapan Kırklareli Valisi Hüseyin Avni Coş "bu kişilerin derdi başka, ülke içine salınıp serbest kalmak istiyorlar" dedi. Ölüm orucundaki kişilerin doktor ve psikolog desteğini kabul etmediklerini belirten Vali Coş, konuyla ilgili bakanlığa başvurduklarını, gelecek yanıta göre hareket edeceklerini kaydetti.

Tatil köyünde işkence
Uzunca süredir falaka ve taciz iddialarıyla anılan Gaziosmanpaşa kampında 12 Haziran 2008'de ulusal ve uluslararası basına da yansıyan bir isyan çıkmıştı. Polisin gaz bombası ve silahlarla müdahale ettiği isyan neticesinde İngiliz uyruklu Adam Terry isimli bir mülteci, başından vurularak ölmüştü.

Bu isyandan iki hafta kadar önce ise Kırklareli Valisi Coş, "akredite" gazetecilerle birlikte kampı ziyaret etmiş, AKP yanlısı olarak bilinen kimi gazetelerde "tatil köyü konforunda barınmaevi" haberleri çıkmıştı. "Gösteri" olduğu öne sürülen bu ziyaretin, kamptaki kötü muamele iddialarının üstünü örtme amacı taşıdığı belirtilmişti.

Kırklareli Valiliği'ne atandığı tarihten başlayarak mülteci kampındaki işkence iddialarının arttığı kaydedilen Avni Coş, Recep Tayyip Erdoğan'ın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı dönemine ait soruşturma yürüten Mülkiye Müfettişi olarak tanınıyor.

Başbakan Erdoğan hakkındaki o döneme ilişkin yolsuzluk iddialarına karşı "aklama" yönlü raporlar düzenlediği bildirilen Coş, AKP iktidarıyla birlikte Bingöl ve Aksaray valilikleri görevine atanmıştı. 2006 yılı başında Kırklareli Valiliği'ne getirilen Hüseyin Avni Coş döneminde, Gaziosmanpaşa Barınma Evi ile ilgili olarak "kötü muamele" iddiaları eksik olmadı.