Van'da yardımlarda zenginler kayırılıyor mu?

Van'da şehir merkezlerine ulaşan devletin çok sayıda dış mahalle ve köye hiç uğramamış olması, vatandaşın öfkesini giderek artırıyor. Çadır alabilmek için eziyet çeken köylüler, Erciş'te staddaki çadır alanına zenginlerin hemen yerleştirildiğini iddia ediyor.

Van’da depremin sert biçimde vurduğu Erciş ilçesinde devletin yokluğu her an hissediliyor. Özellikler Ercişlilerin ortak sıkıntısı olan eksik çadırlar depremden sonra bir de devletin depremzedeleri vurmasına neden oluyor. Öyle ki bir çadır için önce Erciş İlçe merkezinde bulunan kaymakamlıktan kâğıt alınıyor, sonra yaklaşık 10 kilometre ötedeki jandarma karakolundaki 1 kilometrelik sıraya giriliyor.

Depremin üzerinden 3 gün geçmesine rağmen hala çadır sıkıntısı çeken şehirde bir çadıra ulaşmak için öncelikle saatlerce Kaymakamlıkta sıra bekleniyor. Burada saatlerce bekleyen vatandaşlardan eline kâğıdı alan yaklaşık 10 kilometre ötedeki Jandarma Karakolunun yolunu tutmak zorunda kalıyor. Burada ise apayrı bir kâbus karşılıyor insanları. Yaklaşık 1 kilometrelik bir kuyruk oluşan Erciş Jandarma Karakolunda bu sırada fotoğraf çektiğiniz anda yüzlerce vatandaş size dert yakınmaya başlıyor. Birçok köyden birçok vatandaşın ortak tepkisi ise ortak biçimde “devlet yok, bizi görmüyor” oluyor.

Konuyla ilgili çadır sırasında bekleyen vatandaşlara durumu sorduğumuzda arkadaki Erciş stadını gösteriyor ve orada zenginlerin yerleştiğini, yoksulların ise köyüne dahi uğranmadığını söylüyorlar. AKP’nin kendilerine yardım etmek istemediğini belirten köylüler, neden kendilerine bir kez dahi uğranmadığını soruyorlar. Kaymakamından, belediyesine herkesin içinde oldukları bu yoksul durumun sorumlusu olduğunu belirten Vanlılar çok tepkili.

Vanlı köylülerin stadda zenginlerin kaldığına yönelik iddiasını teyit edemedik, fakat çok sayıda köye henüz hiçbir yardım yapılmadığı, devletin uğramadığı görülüyor. Genel olarak televizyon kanallarında görülen ana caddelerdeki kurtarma çalışmaları, henüz dış mahalleler ve özellikle köylere hiç uğramadı.

Yardımın gelebildiği yerlerdeki organizasyonsuzluk ise, insanları iyice çileden çıkarıyor. Yiyecek yardımlarının kamyonlardan fırlatılarak verilmesi nedeniyle izdiham görüntüleri oluşuyor, medyada bazı yorumcular bu görüntünün suçunu organizasyonsuzluk yerine yöre halkına atıyor.

Ölü sayısı 459
Başbakanlık dün akşam itibarıyla depremde hayatlarını kaybeden vatandaşların sayısının 459 olarak tespit edildiğini bildirdi. Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’nın (AFAD) açıklamasına göre 1352 kişi de yaralı. AFAD, yardım ve kurtarma ekipleriyle ilgili olarak da şu bilgiyi verdi: “Van Valiliği emrine acil ihtiyaçların karşılanması için ilk etapta 3 milyon TL ‘Acil Yardım Ödeneği’ gönderilmiştir. Yardım kampanyasında ilk gün itibari ile 1 milyon 728 bin TL nakdi yardım toplanmıştır. 48 il ve 39 kurumdan arama kurtarma, sağlık ve ilk yardım personeli ile ekipmanları, 19 Türk Hava Yolları, 22 askeri ve 5 özel kargo uçağı olmak üzere toplam 46 uçak ve araçlarla hava ve karadan bölgeye sevk edilmiştir. Başkanlığımızdan 20 kişilik bir teknik heyet Van’a intikal etmiştir. Ayrıca, çeşitli illerden 200 teknik personel görevlendirilmiştir. Toplam 3 bin 755 arama-kurtarma, 860 sağlık personeli, 16 arama köpeği, 595 iş makinesi ve araç, 7’si hava ambulansı olmak üzere 140 ambulans, 33 jeneratör, 95 seyyar tuvalet, 15 bin 379 çadır, 60 prefabrik ev, 50 bin 583 battaniye, bin 120 gıda paketi, 10 bin 64 gıda kolisi, 36 seyyar mutfak, 3 bin 51 mutfak seti, 5 bin 139 katalitik soba, 425 uyku tulumu, 1 mobil fırın ve 13 ton kumanya gönderilmiştir.” TSK’dan yapılan açıklamada da deprem bölgesinde 2 bin 445 askerin görev yaptığı bildirildi.”

(soL – Van)