Van Gölü için acil eylem planı

Gittikçe kirlenen Van Gölü'nden, dalgıçlar bank, soba borusu gibi atıklar çıkardı. Van Sivil Toplum Örgütleri, kirliliğin azaltılması konusunda acil eylem planı hazırladı.

soL (HABER MERKEZİ) Van Gölü'ndeki kirliliğe dikkat çekmek isteyen altı dalgıç ve Van Emniyet Müdürlüğü ekipleri, yaptıkları dalışta, gölün dibinden bank, soba borusu, ayakkabı, metal kutu gibi çok miktarda atık çıkardı. Van Sivil Toplum Örgütleri Dayanışma Kurulu, gittikçe kirlendiği belirtilen gölün ve çevresindeki kirliliğin azaltılması için hazırladığı eylem planını açıkladı.

Belediyelerin hep kaynak yokluğundan yakındığı söylenen açıklamada, "ancak unutulmamalıdır ki, Van Gölü tarihi bir insanlık mirasıdır. Hiçbir ekonomik kavram gölümüzden daha önemli değildir. Bu bağlamda, bir yasa oluşturulmalı, belediyeler tarafından tahsil edilen su paralarının yüzde 25'lik kısmı veya gelirler bazında gerekli kısmı, arıtma tesislerinin işletmesine ayrılmalı, bu, yasal zorunluluk haline dönüştürmelidir" denildi.

Açıklamada, Van Gölü çevresindeki imar izinlerinin, göl yükselmeleri dikkate alınarak yeniden hazırlanması gerektiği de belirtildi.

Alınması gereken önlemler
Van Gölü'nde alınması gereken önlemler şöyle sıralandı: "Van Gölü havzasındaki belediyelerin 2010 yılına kadar arıtma tesislerini bitirmiş ve faaliyete geçirmiş olması gerekmektedir. Van Gölü havzasında bulunan yerleşim birimleri, atık sularını ve katı atıklarını göle akıtmamalı, alternatif arıtma tesisleri kurulmalı. Van Gölü'nün tam manayla korunabilmesi için Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) tarafından Van Gölü Yönetimi adı altında bir yasa çıkarılmalı, göl yönetimi özerk bir kurula devredilmeli, bu kurulda meslek odaları ve ilgili sivil toplum kuruluşları görev almalıdır."

"Van Gölü canavarı bile yaşamaz"
Van Gölü'ne yapılan dalış sırasında çıkartılan çöpler, göldeki kirliliğin boyutunu gözler önüne serdi. Küçük bir bölgede yapılan dalışta, bank, soba borusu, ayakkabı, metal kutular, yağ tenekeleri, halatlar, bira ve kola şişeleri, demir çapalar, kasetler, saksılar bulundu. Su Altı Grup Amirliği dalgıçlarından Ahmet Bülent Şener, göldeki kirliliğe dikkat çekmek amacıyla temizlik çalışması başlattıklarını belirterek, Van Gölü'nün fiziksel ve biyolojik açıdan her geçen gün kirlendiğini söyledi.

Şener, göldeki balık çeşitlerinin de azaldığını, dünyada sadece bu gölde bulunan inci kefalinin de koruma altına alındığını söyleyerek, "göl o kadar kirlenmiş ki, burada 'Van Gölü canavarı' bile yaşamaz" dedi.