Validebağ’da cami inşaatı için şafak baskını

İstanbul'da yasalara uygun olmaksızın yıkılmak istenen ve mahalle halkının korumaya çalıştığı Validebağ Korusu'nun yanındaki alana bugün şafak vaktinde baskına uğradı.

Güncelleme 19:25

Validebağ Korusu'ndaki basın açıklamasında konuşan Arif Belgin, bu geceden itibaren nöbete başlayacaklarını söyledi.


Güncelleme 19:09

Basın açıklaması yapacak olan Validebağ Gönüllüleri'ne polis biber gazı ile müdahale etti.


Güncelleme 18:41

Validebağ Korusu’ndaki cami inşaatı için mahkemeden yürütmeyi durdurma kararı geldi.


Güncelleme 16:45

Validebağ Gönüllüleri'nden çağrı:

İSTANBUL'U SAVUNANLARA ÇAĞRIMIZDIR

VALİDEBAĞ KORUSU'NA KOMŞU ÇAMLICA-ATA KONAKLARINDA SABAH SAAT 05:00'DA, HUKUKDIŞI, İMAR YÖNETMELİĞİ YOK SAYILARAK, DEVAM EDEN DAVA SÜREÇLERİNE RAĞMEN BAŞLANAN CAMİ İNŞAATINA KARŞI BU AKŞAM SAAT 19:00'DA BASIN AÇIKLAMASI YAPILACAKTIR. TÜM MAHALLE SAKİNLERİ VE İSTANBULLULARA DUYURULUR.

ULAŞIM: Çamlıca ve Ata Konakları arasındaki alan Validebağ Korusu'nun ACIBADEM sınırında, Koru'ya komşu konumdadır. Basın açıklaması cami yapılmak istenen bu alanda yapılacaktır. Ulaşım için Üsküdar-Acıbadem minibüslerine binilerek Çamlıca Konakları'nda inilir. Metrobüsle karşı yönden ve Kadıköy'den gelinebilir. Acıbadem durağında inilir. Çamlıca Konakları yürüme mesafesindedir."


Güncelleme 15:15

İnşaat etrafına bugün koyulan oluklu saçlar halk tarafından itilerek söküldü. Bu sırada poliste bir toparlanma olsa da herhangi bir müdahale olmadı. Az önce çevik kuvvet inşaat alanının içine girdi.


(soL - Haber Merkezi) İstanbul'da yasalara uygun olmaksızın yapılaşmaya açılmak istenen ve mahalle halkının savunduğu Validebağ Korusu'nun yanındaki alan bugün şafak vaktinde baskına uğradı.

Validebağ Korusu'nun bitişiğinde bulunan ve hukuka aykırı biçimde cami yapılmak istenen alana, güneşin doğduğu saatlerde çevik kuvvet polisleri, çekiciler ve kepçeler geldi. Haber alan insanlar engel olmaya çalışsalar da polisin de araya girmesiyle temel kazısı çalışmaları başladı.

Cami inşaatı, Validebağ Korusu'nun Çamlıca Konakları tarafında bulunan ve planda daha önce yeşil alan olarak tanımlanmış bir alana yapılmak isteniyor. Koruyu yapılaşma girişimlerine karşı koruyan mahalleliler koru ve çevresindeki bu tür tüm hukuksuz işlemlerin derhal durdurulmasını istiyor.

Yıkımı haber alan mahalle halkı toplanıyor
Acıbadem Dayanışması, halkı Çamlıca Konakları tarafındaki kapıya gelmeye çağırdı. Kuzey Ormanları Savunması grubunun verdiği bilgiye göre, korudaki kaçak yıkımı korumak üzere burada bulunan çevik kuvvet polisi, yıkımı fotoğraflayarak belgelemek isteyen vatandaşı tehdit etti.

İnşaat hukuka aykırı
Bu alanda cami yapılması tamamen hukuka aykırı bir imar düzenlemesine dayanıyor. Mahalleliler de bu işleme karşı 5 ayrı dava açmış durumda. Bilirkişi aşamasına gelen iki davada bilirkişi çevrede yeterince cami olduğu, alanın cami yapımına uygun olmadığı gibi gerekçelerle mahalleli lehine görüş bildirmişti. Davaların aleyhte sonuçlanacağını gören Üsküdar Belediye’si ise yangından mal kaşırırcasına inşaatı bir an önce başlatmak istiyordu. Mahalleli de sabahtan akşama kadar alanda nöbet tutuyordu.