Üsküdar Belediyesi Validebağ'da hukuk tanımıyor: 5 gözaltı

Validebağ’daki hukuksuz cami inşaatında yürütmeyi durdurma kararını uygulamayan Üsküdar Belediyesi, mahkeme kararına ve bölge halkının tepkilerine rağmen kazıya devam ediyor. Bölge halkı bu akşam 19:00'da Öğretmenevi'nde buluşarak koruya yürüyecek.

Güncelleme 20:30

Yürüyüşün ardından yapılan oturma eylemi sonrası Cuma günü toplanma kararı alındı.


Güncelleme 19:19

Bölge Halkı Öğretmenevi'nde buluşarak yürüyüşe geçti. "Acıbadem uyuma koruna sahip çık", "Kahrolsun AKP diktatörlüğü" sloganları atılıyor.


Güncelleme 16:51

Mahkeme kararına rağmen bölgede devam eden kazı çalışmalarına tepki gösteren bölge halkı zabıta saldırısıyla karşı karşıya kaldı. Kazı çalışmalarının hukuksuzluğuna dikkat çektikleri gerekçesiyle saldırıya uğrayanlar arasında bulunan avukat Can Atalay'la birlikte toplam 5 kişi gözaltına alındı.


(soL - İstanbul) Validebağ’daki hukuksuz cami inşaatında yürütmeyi durdurma kararını uygulamayan Üsküdar Belediyesi hukuk tanımadığını gösterdi. Kazı çalışmalarının yeniden başlaması zabıtalar ve polisle alanda nöbet tutan mahalleliler arasında gerilimi artırdı.

Bir süre önce aynı alanın parsel numarasının değişmesinden dolayı açılan davada kayıtlı olan parsel numarası ile şu anda geçerli olan parsel numarasının aynı olmamasından dolayı yürütmeyi durdurma kararının söz konusu alana ait olmadığını iddia eden belediye, kararın etrafından dolanıyor.

Açık şekilde aynı alana işaret eden kararı uygulamayan belediye, kolluk kuvvetlerinin desteğiyle kazıya devam ediyor.

Sabah hareketliliği
Dün çalışmaların durmasına rağmen bu sabah inşaat alanında kazıcı araçların hareketlendiği ve alana kamyonların geldiği görüldü. Alana yakın bekleyen TOMA da kazı alanının önüne kadar çekildi. Yürütmeyi durdurma kararını hatırlatan mahallelinin engelleme çabalarına rağmen kazı çalışması başladı.

Bu sırada çalışmaların başlamasına itiraz edenlerle zabıtalar arasında arbede yaşandı. İki kişi zabıtalar tarafından darp edilirken zabıta amiri İlker Dönmez adlı gence kafa atarak yaralanmasına neden oldu. Zabıta amirinin saldırdığı gençten şikayetçi olup gözaltına aldırmaya çalıştığı görüldü. Şu anda ismini öğrenemediğimiz bir kişi gözaltında bulunuyor.

Belediye başkanına büyük tepki
Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen hukuksuz cami inşaatıyla ilgili olarak katıldığı bir toplantıda ve bir televizyon kanalında yanıltıcı açıklamalar yaptı. Çevrede cami olmadığı için mahalle halkının yüzde sekseninin talebiyle inşaatın yapıldığını iddia eden Türkmen’in doğru söylemediği mahallelinin harita üzerinde camileri göstermesiyle ortaya çıktı. Türkmen aynı konuşmasında mahallelinin ezan sesi istemediğini iddia ederek bir kışkırtmaya imza atmıştı.

Validebağ Gönüllüleri haftalık toplantılarını bu akşam saat 19.30’da alanda yapmaya karar verdi.