‘Üniversitenin yüzde 70’i orman neyse ki 2B çıktı da inşaat yapabileceğiz’

Muğla Üniversitesi’nde dün gerçekleşen akademik açılış töreni hemen her üniversitede olduğu gibi AKP propagandasına dönüştürülürken, törene üniversite rektörü Mansur Harmandar’ın sözleri damga vurdu: “Üniversitenin yüzde 70’i orman neyse ki 2B çıktı da inşaat yapabileceğiz.”

Muğla Üniversitesi’nin akademik açılış töreni Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç katılımıyla dün gerçekleştirildi. . Gerek üniversite rektörü Mansur Harmandar’ın ve Bülent Arınç’ın konuşmaları gerekse devlet erkânının gönderdiği mesajlarla açılış AKP propagandasına dönüştü.

Yoğun polis önlemleri
Günün erken saatlerinde Muğla Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Spor Salonu ve Konuk Evi’nin açılışı yapıldı. Bülent Arınç’ın gelişinden sonra ise yüzlerce üniversite öğrencisinin sessizce dışarı çıkmasıyla tören alanı büyük oranda boşaldı.

Üniversitenin Kötekli Kampüsü’nde ise erken saatlerden itibaren yoğun bir polis ablukası vardı. Özellikle öğrencilerin kalabalık olduğu noktalarda yoğunlaşan polisler, üniversitede gün boyu adeta sıkıyönetim uyguladı.

Aleyhte haber yapacaksanız fotoğraf çekmeyin
Emniyet yetkilileri ile özel güvenlikler, açılış için gelen öğrencileri kapıdan çevirerek yalnızca 1. sınıf öğrencilerinin girebileceğini söyledi. 1. sınıf öğrencilerinin ise “salonun dolduğu” gerekçesiyle mümkün olduğunca içeri sokulmadıkları görüldü. Etkinliğin yapılacağı AKM binasının önünde beklemeye devam eden öğrenciler ise “güvenlik tehdidi oluşturdukları” gerekçesiyle polisler tarafından uzaklaştırıldı.

AKM’nin çevresinde fotoğraf çeken bir soL muhabiri, “aleyhte haber yapacağı” söylenerek polis tarafından engellenmeye çalışıldı. Muhabirimizin “İzinler lehte ya da aleyhte haber yapmamıza göre mi veriliyor” sorusu ise yanıtsız kaldı.

Konser ve öğrenci temsilcisinin konuşması ile başlayan açılış, devlet erkanının kutlama mesajlarının okunmasıyla devam etti. Abdullah Gül’ün mesajında “üniversitelerin artık esas fonksiyonlarına döndüğü ve Türkiye’nin geçirdiği dönüşüme destek olduğu” vurgusu dikkat çekti. Abdullah Gül’den sonra Cemil Çiçek, Recep Tayyip Erdoğan, Necdet Özel, Bekir Bozdağ, Beşir Atalay, Suat Kılıç, Mehmet Şimşek, Ahmet Davutoğlu, İdris Naim Şahin ve Muğla milletvekillerinin mesajları okundu.

Rektörden talan yasasına övgü
Kutlama mesajlarından sonra söz alan rektör Mansur Harmandar, üniversite kampüsünün yüzde 70’inin orman olması nedeniyle inşaat yapılamamasından şikâyetçi olurken, 2B yasası sayesinde ilçelerdeki orman arazilerinde inşaat yapılabildiğini söyleyerek yağma yasasını övdü. Bütçe görüşmelerindeki destekleri nedeniyle Muğla milletvekilleri Yüksel Özden ile tüm okulları imam hatibe çevirmekten söz eden Ali Boğa’ya ve harçların kaldırılması nedeniyle Erdoğan’a teşekkür eden Harmandar, “2023 hedefine doğru yürüme” vurgusu yaptı.

Arınç: Üniversitede dogmatikliğe yer yok...
Harmandar’dan sonra kürsüye çıkan Arınç’ın üniversitelerde dogmatikliğe yer olmadığını, üniversitenin baskının değil çoğulculuğun mekânı olması gerektiğini söylemesi hayli dikkat çekerken, harçların kaldırılmasının Cumhuriyet tarihinde bir ilk olduğunu söyleyerek gerçek dışı açıklamalarda bulundu.

(soL - Muğla)