Ülkenin tarihi 'biraz' çalınmış olabilir

Kazı çalışmalarının 21 yıldır devam ettiği Muğla'nın Datça İlçesi'nde yer alan 2 bin 600 yıllık Knidos Antik Kenti'nin yıllarca talan edildiği ortaya çıktı.

soL (HABER MERKEZİ) Datça'ya bağlı Yazı Köyü sınırları içindeki Reşadiye Yarımadası'nın tam ucunda yer alan 2 bin 600 yıllık Knidos Antik Kenti'nde Prof. Dr. Ramazan Özgan başkanlığında 21 yıldır süren kazı ve kurtarma çalışmaları durduruldu. Ocak ayında açılan soruşturma sonrasında Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca Nisan ayında durdurulan kazı çalışmaları sırasında kentin talan edildiği ortaya çıktı.

Raporlarda, kazı sırasında tarihi eserlerin tahrip edildiği, Stoa'daki iki bin yıllık sütunların parçalanarak aralarından pis su boruları geçirildiği, Helenistik ve Roma dönemine ait 148 eserin, envanter altına alınmadan bir depoda saklandığı, iki bin yıllık antik köprü üzerine "kazı evi" adı altında baraka yapıldığı, tarihi mozaiklerin çalındığı ve yasak bölge olan antik limanda dalış yapılıp eser çıkarıldığı tespit edildi.

Kazı başkanı Prof. Dr. Ramazan Özgan hakkında "tarihi eserlere geri dönüşümsüz olarak zarar vermek" suçundan Datça Sulh Hukuk Mahkemesi'nde dava açılırken bölgeye, Marmaris Müze Müdürü Neşe Kırdemir ile dört işçiden oluşan bir ekip gönderildi.

Bir arkeolog olarak antik kentte gördükleri karşısında yüreğinin sızladığını ifade eden Kırdemir, kentin denizden ve karadan yağmalandığını, eserlerin büyük oranda tahrip edildiğini söyledi.

Talana karşı 24 saat nöbet
1.5 aydır işçilerle beraber antik kentin yağmalanmaması için bölgede 24 saat boyunca nöbet tuttuklarını belirten Kırdemir şunları söyledi "Antik kentin büyük bölümünü otlardan temizledik, Stoa, Odeon ve Amfi Tiyatro'yu gün yüzüne çıkardık. Mozaiklerin üzerinde Kleopatra'nın adının yazıldığı kentin girişini ve yaşam alanını bulduk. Elektrik ve suyumuz olmadığı için zorlanıyoruz, 1.5 ayda tam 7 kilo verdim, ama kısıtlı olanakları bahane etmemiz mümkün değil. Dünya ve ülkemizin kültür mirasının daha iyi korunması için boşa harcanacak zaman yok."

21 yıldır kazı çalışmasının başında bulunan Selçuk Üniversitesi Fen ve Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ramazan Özgan ise hakkındaki iddiaları reddederek "Suçlamaların birçoğu yersiz. Evet kazılar sırasında hatalarımız olabilir, ama eserleri kaçırmamız veya kaçırılmasına göz yummamız mümkün değil. Çünkü kazılar boyunca yanımızda bakanlık temsilcisi de bulunuyordu. Ayrıca bu suçlamalar karşısında genel müdürlük, bizim sanki hırsızlık yaptığımızı onaylar gibi suskun ve sessiz kalıyor. Suçlamaları onaylar gibi bize sırt çevirmelerine anlam veremiyorum. Bütün bu suçlamaları yapan Marmaris Müze Müdürü hakkında ben de iftira davası açtım. Knidos kazıları çok büyük bir alanda sürdürülüyordu. Bazı aksaklıklar olabilir, ancak kazıların durdurulması kültür mirasına zarar veriyor. Yargı sonucunda kimin haklı olduğu ortaya çıkacak" dedi.