Türkiye’nin gözüne ‘rant tozu’ kaçtı!

TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi çevresinde iki yıldır faaliyet gösteren mermer ocakları, gözlem yapmayı neredeyse imkansız hale getirdi.

Antalya Bakırlıtepe’de bulunan TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi çevresinde iki yıldır faaliyet gösteren mermer ocakları, “bu kadar da olmaz” dedirtiyor. Geçtiğimiz hafta sonu 15. düzenlenen ‘Ulusal Gökyüzü Gözlem Şenliği’ne katılan gökyüzü tutkunlarının da tepkisini çeken mermer ocakları, gece gündüz demeden faaliyetlerini sürdürürken, yarattıkları ışık ve toz kirliliği ile Türkiye’nin uzay çalışmaları konusundaki ‘gözbebeği’ olan teleskopları da tehdit ettiği belirtiliyor.

Mermer tozundan uzayı göremiyoruz
Saklıkent’teki 2 bin 500 rakımlı Bakırlıtepe de 1997 yılında faaliyetine başlayan ve dünyanın dört robotik teleskobundan biri ile Türkiye’nin en büyük teleskobunu barındıran TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi (TUG), bölgede birbiri ardına açılan taş ocaklarının tehdidi altında. Rusya ile yapılan bilimsel anlaşmalar çerçevesinde uluslar arası öneme de sahip olan gözlemevinin yakınlarında açılan mermer ocaklarının gece gündüz sürdürdüğü faaliyetler Türkiye’nin uzayı izleyen gözlerini kör etmek üzere.

TÜBİTAK rapor hazırladı
24-26 Ağustos tarihleri arasında bu yıl 15. gerçekleştirilen Ulusal Gökyüzü Gözlem Şenlikleri’ne katılanların da tepkisini çeken mermer ocaklarının olumsuz etkileri hakkında TÜBİTAK’ın da bir rapor hazırlayarak ilgili kurumlara ilettiği öğrenildi. TUG’un 2012 yılı bülteninde yer verilen bilgiye göre, bölge için ekolojik bir tehdit olan mermer ocaklarındaki ışık kirliliği ve tozun gözlemevindeki çalışmaları tehdit edecek boyuta ulaştığı kaydedildi.

TUG yönetimi çözüm için devreye girdi
Bu yöndeki girişimler sonucunda bölgenin doğal sit alanı ilan edilmesi konusunun gündeme geldiği ve ilgili bakanlıklar nezdinde girişimlere başlandığı bilgisine yer verilen bültende, TUG yönetiminin Antalya Valiliği tarafından her yıl gerçekleştirilen İl Koordinasyon Kurulu toplantılarına da katılarak sorunu ve çözüm önerilerinin gündeme getirildiği belirtildi.

Yasal düzenleme başlatıldı

TUG yönetiminin girişimleri sonucu Antalya-Saklıkent yolunun detaylı ıslahı projesi başlatıldığı bilgisine yer verilen bültende, “Saklıkent Bakırlıtepe yolu ve yerleşkede T100 teleskobuna giden yol İl Özel İdaresi imkânları ile daha rahat ve emniyetli bir ulaşım için yeniden düzenlendi, çevrede faaliyet gösteren maden işletmeleri ile ilgili yasal düzenlemeler başlatıldı” bilgisine yer verildi ancak buna rağmen söz konusu çalışmaların halen sürdürülüyor oluşu tepkileri arttırıyor.

Yusuf Yavuz