Turizm cenneti Çıralı'da 200 konut kaçak!

<em>Araştırmacı-yazar Yusuf Yavuz kaleme aldığı yazıyla dünyaca ünlü doğa cenneti Çıralı'da kaçak yapı sorununa işaret etti.</em>

Antalya'nın dünyaca ünlü turizm cenneti Çıralı, üç ayrı sit kararıyla korunmasına rağmen yıllardır bir türlü bitmeyen imar planı sorunu nedeniyle kaçak yapı cenneti oldu. Yıkım kararı olmasına rağmen yıkılamayan binalar Çıralı'nın doğal dokusunu tehdit ederken, köylüler belirsizlik yüzünden arazilerini satmak zorunda kalıyor.

Kemer'e bağlı Ulupınar köyünün mahallesi konumundaki Çıralı'nın koruma amaçlı imar planının bir an önce bitirilerek uygulamaya konulması gerektiğini belirten S.S Ulupınar Çevre Koruma Geliştirme ve İşletme Kooperatifi Başkanı Bayram Kütle, uluslararası destekle 1998 yılında başlatılan planlama çalışmalarının açılan iptal davaları ve kurumlar arasındaki görüş farklılıkları nedeniyle bir türlü sonuçlanmadığını belirtti.

Çıralı'da 200 kaçak konut var!
İngiliz bilim adamları tarafından iki kez 'dünyanın en iyi plajı' ilan edilen Çıralı'nın imar sorunun uzun yıllardır bir türlü çözülemediğini vurgulayan Kütle, "Çıralı'da yaklaşık 200 civarında konut var ve bu konutların hepsi de imarsız yapılar. İmar planın iptalinin ardından bir plan daha hazırlandı ancak bu plana da dava açıldı. Şu anda planın mahkeme süreci devam ediyor" diye konuştu.

'Bazı kaçak yapılara göz yumuluyor'
Çıralı'daki yaklaşık 4 bin dönümlük alanın üç ayrı doğal sit kararıyla koruma altına altına alındığını anlatan Kütle, "kıyıda yapılaşmaya izin verilmiyor ancak iç kesimlerde de tarımsal amaçlı konut yapımına izin veriliyor. Sit kararlarının alındığı doksanlı yılların başından beri kaçak konut yapımı sürüyor. Bana göre ortada gücü gücü yetene durumu yaşanıyor burada. İki farklı kişiye ait kaçak yapıların biri yıkılırken diğerine dokunulmuyor. Bunu anlamak zor" şeklinde konuştu.

Kıyıdaki orman arazilerine 'kiralama' endişesi
Çıralı'da tapulama kadastrosu çalışmalarının devam ettiği bilgisini veren Kütle, daha önce yapılan kadastro çalışmalarında orman dışında bırakılarak vatandaşlara verilen yerlerin yeniden orman olarak tespit edildiğini belirterek, "kıyı şeridinde yer alan bu araziler yaklaşık 300-400 dönüm civarında. Benim düşünceme göre bu araziler bir süre sonra Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından kiraya verilecek. Bu konuda ciddi endişelerimiz var" dedi.

Bütün yapılar hakkında yıkım kararı var
Yöre halkının ekonomik sıkıntıdan dolayı arazilerini satmak zorunda kaldığının altını çizen Kütle, bazı yatırımcıların burada toplu arazi alımları yaptığına da dikkat çekti. Geçtiğimiz yıllarda buradaki kaçak yapılar hakında yıkım kararları çıktığını hatırlatan Kütle, "Çıralı'da konutların neredeyse tamamına yakınında yıkım kararı var. Burada eğer doğru dürüts bir turizm yapılması isteniyorsa öncelikle altyapı hizmetlerinin tamamlanması gerekiyor" diye konuştu.

Çıralı'daki yapıların tamamı kaçak konumunda!
Çıralı'daki imar tartışmalarıyla ilgili sorularımızı yanıtlayan Çıralı Muhtarı Sami Ilgaz ise imar planının bir türlü bitirilmemesinden dolayı Çıralı'daki yapıların tamamının kaçak konumunda olduğunu belirtti. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yaptırılan planlama çalışmalarının sürdüğünü dile getiren Ilgaz, "planın bir an önce bitirilerek uygulamaya konulmasını bekliyoruz"" diye konuştu.

Maden Koyu'nun özel şirkete kiralandığı iddiası
Çıralı'daki Maden koyunun özel bir şirkete kiralandığı yönündeki iddiaları sorduğumuz Muhtar Ilgaz, "Maden koyunun turizm amaçlı kiralandığıyla ilgili iddiaları biz de duyduk ancak bu konuda fazla bir bilgiye sahip değiliz" yanıtını verdi.

Av. Tuncay Koç: 'Çıralı'nın Güzelliği Rantçıları Çekiyor'
Açtığı çevre davalarıyla bilinen Antalya Barosu Avukatlarından Tuncay Koç, Çıralı'da hem imar sorunu ve hem de mülkiyet sorunu bulunduğunu belirterek, "Yapılan imar planı, doğal alanları ve tarım yapılarını korumayacağı ve ormanlık alanlara dikkat edilmediği için Danıştay tarafından iptal edilmiştir. Çıkacak 2-B yasası ile de mülkiyet üzerinde bir kısım değişiklikler olacaktır" dedi.

Çıralı'ya özel statü verilmeli
Antalya'nın korunabilmiş son alanlarından olan Çıralı’nın doğal güzelliğinin bir çok rantçıyı bölgeye çektiğinin altını çizen Koç, "İmar ve mülkiyet problemleri, burada yaşayan halkın en büyük sorunu olmasının yanı sıra, bir takım rantçılar da bu boşluklardan istifade etmeye çalışmaktadır. Yapılması gereken, çok katlı yapılara ve kitlesel turizme izin verilmeyen ve tarımsal yapıyı koruyan yeni bir imar planıdır. Bir köy olarak Kemer’e bağlı olması da idari yönden de sıkıntılıdır. Kültür ve Turizm Bakanlığı özel bir statüyle Çıralı'ya gereken değeri vermelidir. Aksi takdirde deniziyle, kumuyla, doğal sit özelliğiyle, carettasıyla, meyve bahçeleriyle beraber Çıralı’da elden giderse Antalya ve Türkiye çok önemli bir güzelliğini daha yitirmiş olacak" görüşünü dile getirdi.

Çözümsüzlük rantçıların işini kolaylaştırıyor
Çıralı'daki imar sorunları yıllardır bir türlü çözüme kavuşturulmadığını dile getiren Sosyolog Emine Arslan da sorunun çözülmemesinde yetkililerin de sorumluluğu bulunduğunu öne sürdü. Bölgede Çıralı'nın ranta kurban edileceğine dair endişeler olduğuna dikkat Çeken Arslan, "Çıralı'ya iki tür insan geliyor para kazanmak isteyenler ve doğasını yaşamak isteyenler. Burada kaybeden hep köylüler oluyor. Köylü ihtiyaçlarını karşılamak için toprağını satıyor. Buradaki çözümsüzlük sürekli katlanarak artıyor. Buradaki belirsizlik nedeniyle araziler sürekli el değiştiriyor. İnsanlar korku içinde. Kendi topraklarının bir gün ellerinden alınacağını düşünüyorlar. Buradaki çözümsüzlük rant çevrelerinin işini kolaylaştırıyor" dedi.