Tribünlerde milliyetçilik “yerele” doğru kayıyor

Bursaspor-Trabzonspor maçının ardından bir spikerin Bursaspor'un televiyon kanalında Trabzonlular'a karşı kullandığı ifadelerle başlayan ve kentte iki grup arasındaki arbedeyle devam ede gerginlik, tribünlerdeki tahammülsüzlüğün boyutlarını gözler önüne serdi.

Geçen hafta Bursa'da oynanan Bursaspor-Trabzonspor maçı sonrası yaşanan olaylarla ilgili Bursaspor'un resmi kanalı Bursaspor TV de haber spikeri Seda Çapçı'nın Trabzonspor taraftarı ile ilgili sözleri üzerine Bursa heykel meydanında basın açıklaması yapmak isteyen Trabzonsporlu taraftarla Bursaspor taraftarı arasında arbede yaşandı.

Trabzonspor'un, Bursaspor'u kendi evinde yendiği maçın ardından pazar günü, internetten yayın yapan Bursaspor TV'de, 'Gazete Turu' adlı programı sunan Seda Çapçı'nın Trabzonluları galeyana getirecek ifadeler kullanması tepkilere neden oldu. Programda Trabzonsporlu Egemen’e “Sırtında o 16 numaralı formayı hangi vicdanla taşıyor? Onu da sormak lazım” diye yorum yapan Çapçı’nın, daha sonra “Dik kaldırım ve Beşevler’de oturan Trabzonlular’a artık hemşehri demeyeceğiz. Maçta ortamı gerdiler. Haddini aşan tezahürat yaptılar. ‘Bize her yer Trabzon’ diye bağırıyorlar, ama maçın sonunda ben Bursa’nın en işlek caddesi Heykel ve Setbaşı’nda bir tane Trabzonspor formalı göremedim. Şampiyon olursunuz ama adam olabiliyor musunuz?” diye konuşması tepkilere sebep oldu.

Bursaspor Web TV yöneticilerinin, sunucu Çapçı’nın işine son verdiklerini açıklamalarına rağmen öfkesi dinmeyen Trabzonlular, Heykel meydanında protesto yürüyüşü yapmak istediler. Çevrede Bursaporlu taraftarlar da toplanınca kentte gergin anlar yaşandı. Geniş güvenlik önlemi alan polis, toplanan Trabzonsporlu grubu uzaklaştırırken, yaklaşık 60 kişilik Bursaspor taraftarı sloganlar atarak saldırmak istedi. Çıkan arbedede Bursaspor taraftarlarından 4 kişi gözaltına alındı, Trabzonspor taraftarları polis araçlarıyla bölgeden uzaklaştırıldı.

Bursaspor TV'den özür mesajı
Bursaspor TV'nin internet sitesinde 'Spor Kamuoyuna Duyuru' başlığıyla yayınlanan özür metninde şu görüşlere yer verildi: "13 Kasım 2010 tarihinde Bursa Atatürk Stadı'nda Bursaspor ile Trabzonspor kulüpleri arasında oynanan Spor Toto Süper Lig karşılaşmasından bir gün sonra televizyonumuzda canlı olarak yayımlanan 'Gazete Turu' programında maksadını aşan, bu nedenle Trabzonspor camiasını üzen bazı yorumlar yapılmıştır. Süper Lig'de 'fair-play' ödülü almış olmakla birlikte sporda kardeşliğe neticeden çok daha fazla önem verdiği tüm spor kamuoyu tarafından bilinen Bursaspor Kulübü ve taraftarının spontane gelişen bu olayla hiçbir ilgisi yoktur. Dost Trabzonspor camiasını rencide eden bu nahoş olaydan ötürü gereğini yapacağımızı belirtir, Bursaspor TV olarak Trabzonspor Kulübü, camiası ve taraftarından özür dileriz. Asla tasvip etmeyeceğimiz bu olayın Bursaspor ve Trabzonspor kulüpleri arasındaki dostluğa ve samimiyete zarar vermeyeceğine inanıyoruz." Daha sonra ise Bursaspor tv yönetimi Seda Çapçı’nın işine son verdi.

Şehirler arası yerel milliyetçilik
Daha önceleri tribünlerde her zaman görmeye alıştığımız milliyetçi ve ırkçı tepkiler, Spor Toto Süper Lig'de kulüp gelirlerinin artması, futbolda 3 büyük kulüp diye tabir edilen İstanbul takımlarıyla rekabet şanslarının yükselmesi ile şehirler arası nefret söylemlerine evrilmeye başladı. Tribün bazında milliyetçi reflekslerini daha önceden görmeye alıştığımız Bursapor ve Trabzonspor taraftarları arasında yaşanan son olay, milliyetçiliğin artık daha da minimize edildiğini, tahammülsüzlüğün artık din, ırk boyutunun yanı sıra şehirler arası düşmanlıkta da kendini göstermeye başladığını ortaya koyuyor.

(soL - Spor)