Tozkoparan'da kent talanı tartışıldı

Tozkoparan mahallesinde yapılan toplantıda İstanbul'daki kent talanı ve buna karşı nasıl mücadele edileceği tartışıldı.

soL (İSTANBUL) Tozkoparan mahallesinde birçok kurumun katılımıyla yapılan toplantıda TMMOB İKK ve İMECE'nin katkılarıyla hazırlanan kentsel talan haritası sunumu yapıldı.

TMMOB İKK, İMECE (Toplumun Şehircilik Hareketi), Gülsuyu Gülensu Kültür ve Dayanışma Derneği, Tozkoparan ve Mehmet Nesih Özmen Mahalleri Kültür ve Dayanışma Derneği ve Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası Tozkoparan mahallesinde bir toplantı düzenleyerek kentsel talana dikkat çekti.

TMMOB İKK ve İMECE'nin katkılarıyla hazırlanan kentsel talan haritası sunumunun yapıldığı toplantı iki bölümden oluşurken, kent talan haritası sunumunun ardından toplantıda platformun sorunları ve kenti nasıl ortaklaştırabiliriz sorusu tartışıldı. Katılımcılar bu alanda bir boşluk olduğuna ve İstanbul'da bir dizi mahallenin uygulamanın değişik boyutlarının kurbanı edildiği bütünlüklü bir projeye işaret ederken, meseleye henüz bütünsel bir muhalefetle karşı koyulamadığını kaydettiler.

Sarıyer bölgesi mahalle temsilcileriyle yaptığımız görüşmede, temsilciler TOKİ karşıtı muhalif çevrelerin arasında çokça liberal ve sağcı düşüncenin de yer ettiği özellikle bunlarla mücadele edilmesi gerektiğini söylerken, "1.bölge kentsel dönüşüm mahalleleri ve platformu olarak tarafı net olan, pazarlık değil yaşam hakkını, barınma hakkını savunan bir platformun gerekli olduğuna" vurgu yaptılar. 1. Bölge olarak böyle bir oluşumun sonuna kadar arkasında olacaklarını belirten Sarıyer'den gelen mahalle temsilcilerine Tozkoparan derneği yöneticileri de destek verirken, "bu konuda 1.bölgeyle aynı görüşte olduklarını ve 3. Bölgenin tüm sorumluluğunu üstlenerek bu platformun takipçisi olacaklarını" kaydettiler.

Sultanbeyli, Mağden, Derbent mahallelerindeki süreçlerin de konuşulduğu görüşme en kısa zamanda tekrar bir araya gelmek üzere sonlandırıldı.