TOKİ depremzede konutlarını 5 yıldır bitiremedi, şimdi de evden çıkarıyorlar!

TOKİ depremzedelerin yeni evlerine 1 yıldır elektrik ve su bağlayamadı. Hasarlı evlerinden de çıkarılıyorlar...

Ankara Bala'da 5 yıl önce meydana gelen depremde mağdur olan afetzedelerin yaşadığı sıkıntı TOKİ'nin başarılarını yine gözler önüne serdi.

Şimdi de bürokrasi depremi
DHA'dan Ümit Kozan'ın haberine göre, Ankara'nın Bala İlçesi'nde 5 yıl önce meydana gelen depremde mağdur olan afetzedelere, geçtiğimiz günlerde oturdukları ağır hasarlı evlerin bir hafta sonra yıkılacağı kararı tebliğ edildi. TOKİ tarafından geçen yıl teslim edilen ve hala elektriği ve suyu bağlanmayan afet evlerine taşınamadıklarını belirten afetzedeler, "Şimdi de bürokrasi depremini yaşıyoruz" dedi.

İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'nın aldığı kararın Ankara Valiliği ile Bala Kaymakamlığı'na tebliğiyle, Ankara Büyükşehir Belediyesi ekipleri, Bala'da 5 yıl önce ağır hasar gören ve depremzedelerin oturduğu evleri 5 Kasım 2012 tarihinden itibaren yıkmaya başlayacak.

TOKİ ev yaparsa...
Dönemin Bayındırlık ve İskan Bakanlığı, Bala'da 20 ve 27 Aralık 2007'de meydana gelen depremlerin ardından 2 bin 293 binada hasar belirlemiş, bu konutlardan 958'ine 'oturulamaz' raporu vermişti. TOKİ 4 yıl da tamamladığı 726 konuttan 520'sinin Aralık 2011 de anahtar teslimini yaparken, 162 afet konutunun inşaatı hala devam ediyor. Depremzedeler, Aralık 2011 de teslim edilen TOKİ afet evlerinin elektrik, su ve onlarca eksiği olduğu için afet evlerine taşınamadıklarını söyledi.

TOKİ tarafından 2011 yılı Aralık ayında anahtar teslimi yapılan 720 konuttan 520'sinin kesin kabulleri, müteahhitlerin kaçması ve eksiklerin tamamlanamaması nedeniyle hala yapılmadı.

Bin 967 binanın aciliyeti yok mu?
Adının açıklanmasını istemeyen bir yetkili, depremzedelerin 5 yıldır ağır hasarlı konutlarda oturduğunu belirterek şöyle dedi:

"Şimdi büyükşehir yıkım ekipleri 5 kasım tarihinden 18 ocak 2013 tarihine kadar 326 binayı yıkacak. Toplamda 2 bin 293 binada ağır hasar tespiti yapıldı. Diğer bin 967 konutun durumunun ne olacağı belli dahi değil. Yani bu ağır hasarlı binalarda oturanlar nasıl oturmaya devam edecek. Çelişki şurada Eğer vatandaşların 'can' emniyeti için bu konutlar yıkılıyorsa, 5 yıldır neredeydiler. Ve ağır hasarlı 2 bin 293 konut tespit ediyorsun, bunlardan 726'sına konut yapacağını söylerken, 520'sini eksik teslim ediyorsun ki, diğer bin 967 afetzedenin ağır hasarlı binada oturmasına nasıl göz yumacaksın?"

"Yasa gereği yıkılacak"
Afetzedelerden Nedim Ayaz, "Afet evlerinde ne kömürlük, ne hayvanlarımız için ahır var. Konutların elektrik ve suyu yok. Bizi 5 yıldır bu ağır hasarlı evlerde oturtuyorlar da, şimdi neden yıkmaya kalktılar anlayamadığımız şey bu" diye konuştu.