TKP İsrail hakkında suç duyurusunda bulundu

TKP Bolu il örgütü, İsrail yöneticileri hakkında, İsrail'in son Gazze saldırılarında işlenen savaş suçlarından sorumlu oldukları iddiasıyla Bolu Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulundu.

soL (BOLU) Türkiye Komünist Partisi (TKP) Bolu İl Örgütü, İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres, Başbakan Ehud Olmert, Dışişleri Bakanı Tzipi Livni, Savunma Bakanı Ehud Barak, Genelkurmay Başkanı Gabi Aşkenazi ve İsrail Savunma Güçleri Güney Komutanı Yoav Galant hakkında "Filistin Özerk yönetimine ait Gazze şeridine yapmış olduğu saldırılarda insanlığa karşı suçlar işlediği için" Bolu Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulundu.

Türk Ceza Kanunu'na göre suçluların ve tanıkların ifadesinin alınması için Adalet Bakanı'nın talimatı gerektiğinden, TKP Bolu İl Örgütü tarafından yapılan suç duyurusu Bolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından Ankara'ya havale edildi.

Adalet Bakanı'nın talebi gerekiyor
Başvuru içeriğinde Gazze'ye yönelik saldırılarda "Birleşmiş Milletler Irk Ayrımının Önlenmesi ve Cezalandırılması Sözleşmesi" "Birleşmiş Milletler Savaş Suçları ve İnsanlığa karşı Suçların Sınırlandırılması Sözleşmesi" ve "Uluslararası Ceza Mahkemesi Roma Statüsü" gibi başlıca uluslararası sözleşmelerin ihlal edildiği ve insanlığa karşı suçları düzenlendiği iddiasına yer verildi.

Türk Ceza Kanunu'nun ilgili maddelerine göre, insanlığa karşı suçların başka bir ülkede işlenmiş olması durumunda dahi Türkiye'de Adalet Bakanının talebi üzerine haklarında dava açılabileceği belirtilen başvuruda, "şüphelilerin hem uluslararası hukuk, hem de Türk Ceza Kanunu'nda belirtilen insanlığa karşı suç normlarını sivil halka yönelik toplu cezalandırma ve yok etme amaçlı silahlı saldırılarla, insani yardım kuruluşlarına yönelik saldırılarla, askeri olmayan binalara, tarihi anıtlara ve hastanelere saldırılarla, teslim olmuş kişileri öldürmek ya da yaralamak ve sakat bırakmakla, yasaklanmış silahları kullanmakla, sivilleri kasten aç ve ilaçsız bırakmakla ihlal ettiğine" yer verildi.

Başbakan, bakanlar ve belediye meclisi üyeleri tanık
Başvuruda ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'nin başbakan ve bakanlarının çeşitli yayınlarda ve katıldıkları uluslararası toplantılarda işlenen suçlarla ilgili delilleri dile getirdiğine, Bolu Belediyesi Meclisi'nin ise Gazze'de soykırım yapıldığı ve insanlık suçu işlendiği gerekçesi ile kınama açıklaması yaptığına atıfta bulunuldu.

Başvuruda Türk Ceza Kanunu 13. Maddesinde yer alan yetki kuralı çerçevesinde ve 76 maddesinde yer alan "insanlığa karşı suçlar" esas alınarak şüpheliler hakkında kamu davası açılmasını talep edilerek Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan ile Bakanlar Ali Babacan, Vecdi Gönül, Mehmet Ali Şahin ile Bolu Belediye Başkanı Alaeddin Yılmaz ile beraber İsrail Devletini soykırım yaptığı gerekçesi ile kınayan belediyenin AKP ve CHP den oluşan meclis üyelerinin de açıklamaları ve iddiaları nedeniyle tanık olarak ifadelerinin alınması talep edildi.

Bolu Belediyesi kınamıştı
Bolu Belediyesi, Ocak ayı 1. oturumunda alınan kararla "İsrail'in Filistin'de yaptığı soykırımı" kınamak amacıyla bir bildiri yayınlayarak, bunu karar altına almıştı. Kınama metni şu şekilde ilan edilmişti:

"İsrail Devletinin çocuk, kadın, yaşlı demeden tüm Gazze Halkını hedef alan soykırım uygulaması aziz milletimizi ve Bolu Halkını da derinden üzmüş ve büyük infiale sebep olmuştur.

İnsanlık tarihinin en büyük soykırımına uğramış İsrail milletinin, acımasızca yaptığı iktisadi abluka, dengesiz güç kullanımı ve soykırım Müslüman dünyasını, tüm insanlığı ve özellikle de İsrail Devleti'ni utandıracak boyutlara ulaşmıştır.

Bu zalimce saldırılar karşısında suskun kalan özür dileyici sözde aydınlarımızı, insan hakları derneklerini, 'İsrail savunma hakkını kullanıyor' diyen ikiyüzlü Avrupa Birliği'ni, dünya jandarmalığına soyunan ABD'yi bu kanlı saldırıları, soykırımı acilen durdurmaya davet ediyoruz.

'Zalimin zulmü karşısında susan dilsiz şeytandır' parolası ile İsrail Devletini şiddet ve nefretle kınıyor, ihtirasçı siyasetçilerin değil İsrail halkını da bizimle aynı görüşte olduğuna inanmak dileği ile mazlum Filistin halkıyla dayanışma içinde olduğumuzu Bolu Belediye Meclis olarak ilan ediyoruz."