Teke zortlatması ile rembetiko ranta karşı birleşiyor!

Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı arasında imzalanan protokol çerçevesinde 23 Ekim’de ihaleye çıkarılacak olan Muğla Fethiye’deki tarihi Kayaköy’de aynı günün akşamı ranta karşı Türk ve Yunan halk türkülerini birleşeceği bir konser düzenleniyor.

Yusuf Yavuz

Muğla’nın Fethiye ilçesinde bulunan ve tarihi Rum evleriyle dikkat çeken 5 bin yıllık geçmişe sahip Kayaköy, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı arasında geçtiğimiz yıl imzalanan protokol gereğince 23 Ekim’de gerçekleşecek ihaleyle 49 yıllığına özel bir şirkete kiralanacak. Projeyle 300 yataklı bir otel yapılması planlanan Kayaköy’ün bir bölümüne inşaat serbertisi getirilirken, ihaleyi kazanan firma aşamalı olarak tarihi evlerin restorasyonunu da üstlenecek. İki firmanın teklif verdiği öğrenilen projenin maliyetinin 30 ise milyon lira tutarında olduğu belirtiliyor. Ancak bölgede pek çok insan, geçmişte Levissi olarak da anılan 3 bin nüfuslu bir Rum kasabası olan Kayaköy’ün bu şekilde turizme açılmasına karşı çıkıyor.

'İki yakamız üzerinizde' konseri
Bu amaçla kurulan ‘Kayaköy Savunması’ platform, ihalenin yapılacağı 23 Ekim Perşembe günü saat 20.00’de Kayaköy’de bir konser düzenliyor. ‘İki Yakamız Üzerinizde’ başlığını taşıyan konserde, Türk müziğini kendi üslubuyla yorumlamasıyla da bilinen Yunan şarkıcı Vassiliki Papageorgiou ile Yusuf İhsan Bodur, Emre Dayıoğlu ve Eren Şahin’den oluşan ‘Üçtelli’ müzik topluluğu bir araya gelecek.

Teke zortlatması ile rembetiko ranta karşı birleşecek
Kayaköy merkezinde bulunan Poseidon’da gerçekleştirilecek ücretsiz konser öncesinde Kayaköy Savunması tarafından yapılan çağrıda, “Kayaköy'de inşaat gürültüsü değil ortak coğrafyadan farklı sesler dinlemek istiyoruz . Kayaköy'ün ranta yenik düşmemesi için binlerce yıl birlikte yaşamış olan iki halkın ortak hafızası olan türküler ve şarkılarla bize sesleniyor.Kayaköy' de aynı suyun çocukları, rembetikolar ve zeybekikolar, kırık havalar, zeybekler, teke zortlatmaları ile ‘Kayaköy' de ranta hayır’ demek için aynı sahnede buluşuyor.

Vassiliki Papageorgiou: Uzun yıllardır Heybeliada’da yaşayan ve aile kökleri İzmir ve Midilli Adası’nda yatan Vassiliki Papageorgiou, müzik aracılığıyla Türkiye ve Yunanistan arasında gerçek bir kültür köprüsü oluşturmasıyla tanınıyor. Papageorgiou, grubuyla birlikte, Şah Hatayi’den Feyzullah Çınar’a, geleneksel Anadolu ezgilerinden Theodorakis’e uzanan bir çizgide, Anadolu ve Rum coğrafyasının ortak dilini ve ruhunu Türk ve Yunan dilleriyle Kayaköy 'de dinleyicilerine taşıyacak.

Üçtelli Topluluğu: Fethiye' de yaşamını sürdiren ve en önemli üç telli saz icracılarından biri olarak Kabul edilen Yusuf İhsan Bodur ile müzik araştırmacısı-müzisyen Emre Dayıoğlu ve konservatuar öğrencisi - müzisyen Eren Şahin' den oluşan grubun temel çıkış noktası Teke yöresi ve üçtelli bağlama. Müzisyenler, farklı tip ve boyuttaki üçtelliler ile bölgenin kendine özgü gurbet havaları, zeybek, kırık hava, teke zortlatması ve oyun havalarından oluşan performanslarıyla müziklerini bu kez de Kayaköy için icra edecekler.