Taşımalı eğitim, öğrenciyi taşıyamadı

Okullar açılalı iki hafta olmasına rağmen, Kocaeli genelinde 200'e yakın öğrenci derslere başlayabilmiş değil.

soL (Kocaeli) Kocaeli'nin bazı bölgelerinde, 200'e yakın öğrenci okula adım atamadı. Taşımalı sistemle eğitim gören öğrenciler, ihaleler yapılamadığı için beklemede. İl Milli Eğitim Müdürlüğü, sorunun kendilerinden kaynaklanmadığını belirtirken, ihalelere girip teklifleri görünce geri çekilen firmalar da, fiyatın geçen yıldan bile düşük olmasından yakınıyor.

En fazla öğrenci Kandıra'da
İl Özel İdaresi'nce üç aşamada gerçekleştirilen ihaleler sonucu, 309 hattan 295'i kiraya verildi. Bakanlığın belirlediği fiyat doğrultusunda verilen bu hatlarda, kilometre, öğrenci sayısı, arabanın durumuna göre değişen fiyatlar, kimi yerde kabul edilemez bulundu. Bu yıl taşınacak öğrenci sayısı 8 bin 200. 12 ilçe arasında en fazla taşıma, 122 hat ve 2 bin 807 öğrenci ile Kandıra'da. İkinci sırada, 47 hat ve bin 425 öğrenciyle İzmit geliyor.

Akmeşe'ye "yatılı" yönlendirme
İl Milli Eğitim Müdürü Mehmet Küçük, taşımalı sistemde birkaç hatta yaşanan sorunun kendilerinden değil araç sahiplerinden kaynaklandığını belirterek, öğrencileri mağdur etmemek için ellerinden geleni yaptıklarını söyledi. Bu konuda talebi olanların 'doğrudan temin yoluyla' kendilerine her an başvurabileceğini ifade eden Küçük, sorun olan hatlardaki öğrencileri Akmeşe Yatılı Bölge Okulu'na yönlendirebileceklerini belirtti.

Okula gidemiyorlar
Karamürsel'in İhsaniye Köyü'ndeki 28 öğrenci ise taşımalı sistem ihalesi yapılmadığı için okula gidemiyor. Çünkü, açılan ihaleye katılan firmalar, öğrencileri taşımak için teklif edilen ücreti yeterli bulmadı. Geçen yıl 41 YTL'ye taşınan öğrenciler için Milli Eğitim Müdürlüğü'nün bu yıl 40 YTL teklif verdiğini belirten firma sahipleri, "bu fiyatla taşıma yapmamız mümkün değil'' diyor. Gölcük'ün Nimetiye-Hisareyn hattındaki 24 öğrenci de, aynı gerekçelerle halen okula başlayamadı.