Tarsus Saat Kulesi'nin çanı neden çalmıyor?

Tarsus Saat Kulesi’ndeki saatin mekanizmaları 120 yılı aşkın zamandır çalışıyor, saat işliyor ve çanı çalıyor. Bu saatin bakımı bugün bile düzenli yapılıyor. Ama nedense saat çalışıyor, çanı çalmıyor.

Uğur Pişmanlık

Bu gerici zihniyet bundan bir yıl önce de Aratos dergisi bürosundaki “Çıplak Mahallesi” yazan tabelaya kafayı takmıştı. Şimdi de kiliseyi çağrıştırıyor diye saatin çanı çalınmıyor.

Kent trafiğinin bugünkü kadar yoğun olmadığı eski zamanlarda Saat Kulesi’nin zamanı bildiren çan sesleri kendin diğer ucunda kendini duyururdu. Şimdi ise insanlar ancak gecenin sessizliğinde bu sesi duyabiliyor.

Tarsus’ta Ulu Cami’deki Saat Kulesi’nin çanı neredeyse iki haftadır çalmıyor. Saat mi arızalı yoksa başka bir nedenle mi çalmıyor acaba? Bozuksa neden yapılmıyor?

Ama saat çalışıyor. Peki, çan neden çalmıyor? İşte önemli nokta burasıdır. Ulu Cami ve Kırkkaşık Bedesteni çevresinde tutucu kimi insanların saat kulesinden gelen çan sesinin kiliseyi çağrıştırdığından rahatsız oldukları bilinmektedir.

Bu konuda bazı resmi kurumlara “Biz çan sesi istemiyoruz” diye şikâyet ettikleri de bilinmektedir.

Tarsus Saat Kulesi, Ramazanoğulları döneminde Piri Paşa’nın oğlu İbrahim Bey tarafından eski bir tapınağın temelleri üzerine 1579’da inşa edilmiş olan Ulu Cami’nin revaklı avlusunun kuzeydoğu köşesinde yer alır. Caminin iki minaresinden birinin yıkılması sonucu Tarsus Kaymakamı Ziya Bey tarafından yaptırılmıştır. Saat Kulesi, 1892 yılında Kaymakamı Ziya Bey’in özendirmesiyle, Tarsus eşraflarından Fevzi Ağanın verdiği 200 lira ile eski minare kaidesi üzerine o dönem moda olan Saat Kulesi yaptırma geleneğine uyularak ve paranın 100 lirasıyla da Avrupa’dan bir çalar saat getirtilerek inşa edilmiştir.

Tarsus Saat Kulesi’ne ilişkin en eski fotoğraf 1893 yılında Servet-i Fünun dergisinde yayınlanmış.

Tarsus Saat Kulesi’ndeki saatin mekanizmaları 120 yılı aşkın zamandır çalışıyor, saat işliyor ve çanı çalıyor. Bu saatin bakımı bugün bile düzenli yapılıyor. Ama nedense saat çalışıyor, çanı çalmıyor. Bunda iyi niyet aranabilir mi?

Birileri çan sesinden rahatsız olduğunu yetkili kişilere söylüyor her haldeki, saatin çan sesi devre dışı bırakılıyor.

Bu gerici zihniyet bundan bir yıl önce de Aratos dergisi bürosundaki “Çıplak Mahallesi” yazan tabelaya kafayı takmıştı. Vatandaşın biri şikâyet ediyor. Tarsus Belediyesi Zabıta amiri dört zabıtayı görevlendiriyor. Zabıta ekibi büronun camındaki bürosundaki “Çıplak Mahallesi” yazan tabelanın kaldırılmasını istiyor. Neden? Çünkü çıplak sözcüğü vatandaşı rahatsız ediyor. Dervişin fikri neyse zikri odur. Bu gerici güruh, hem namusuna düşkün hem de dini bütün. Bu yüzden de erotizmi çağrıştıran çıplak sözcüğü olmayacak, kiliseyi anımsatan çan çalmayacak.

Tabi Aratos dergisi bürosundaki “Çıplak Mahallesi” yazan tabelayı kaldıramadılar. Kalkmayacak da. Öte yandan da Tarsus Saat Kulesi’nin saati çalıştığı gibi çanı da çalacak ve çalmalı.

Gericilik bu kentte beden istiyor, ödün istiyor. Mevzi kazanmak istiyor. Onlara mevzi kazandırılmayacak ödün de verilmeyecektir.

Buna göre, “Saat Kulesi’nin çanı çalsa ne olur, çalmasa ne olur” gibi saf bir yaklaşım ortaya konulamaz. Bugün saatin çanına, yarın tabelaya müdahale eden gerici zihniyet yarın yaşamımızın temel yanlarına müdahale etme hakkını kendinde görecektir.

Saat Kulesi’nin çanı sessiz kalmasın siz de gelişmelere sessiz kalmayın.

Zaman, geleceğimize, ilerici değerlere sahip çıkma zamanıdır. Zaman aydınlanma zamanıdır. Tarsus Saat Kulesi’nin çanı üzerinden gerici hezeyan yapanlar ve burayı siyasete malzeme etmesin.

İlgililere duyurulur. Saat Kulesi’nin çanı çalmıyor.