Taksim’de BDP’lilere saldırı

BDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel'in de aralarında bulunduğu yaklaşık 100 kişilik gruba basın açıklamasının ardından polis, biber gazı ile müdahale etti. Olayların ardından 2’si BDP’li 4 kişi yaralanırken, 5 kişi gözaltına alındı.

BDP İstanbul İl Örgütü, cezaevlerinde süren açlık grevlerine dikkat çekmek ve Abdullah Öcalan'ın Türkiye'ye teslim edilme sürecinin başlangıcı olan 9 Ekim'i protesto etmek için Taksim'de oturma eylemi yaptı.

ANF’nin haberine göre, aralarında BDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel ile ile HDK Yürütme Kurulu üyesi Şamil Altan’ın da bulunduğu yaklaşık 100 kişi saat 15.00'de Taksim Meydanı'nda toplandı. "Zindanda direnen tutsaklara bin selam", "Direne direne kazanacağız", "Kürt halkına imha dayatılamaz", "Operasyon değil demokratik çözüm" ve "BDP'li tutsaklar onurumuzdur" şeklinde slogan atan grup, yaklaşık 30 dakika oturma eylemi yaptı.

AKP hükümeti barışı dinamitliyor
Yarım saatlik oturma eyleminden sonra bir açıklama yapan BDP İstanbul İl Eş Başkanı Asiye Kolçak, AKP Hükümeti'nin Kürtlere siyasi, ekonomik, kültürel, dilsel, etnik, tarihi ve doğasal-ekolojik soykırım uyguladığını, Kürt halkına diz çöktürememenin kızgınlığı ve nefreti ile halklar arası çatışmaya zemin hazırladığını söyledi. Kolçak, "Halkların bir arada barış içinde yaşama isteği AKP tarafından dinamitlenmektedir" dedi.

Kolçak, Abdullah Öcalan üzerindeki tecride de tepki gösterdi. Cezaevinde yüzlerce tutuklunun dönüşümsüz süresiz açlık grevinde olduğunu hatırlatan Kolçak, ekledi: "Siyasi tutukluların başlattığı direnişi selamlıyor, insanlık tarihi önünde ölümlere göz yumacak olanları uyarıyoruz."

Tuncel: "Bu savaş politikasına dur deyin"
BDP Milletvekili Tuncel de Kürt sorunu çözülmeden savaşın bitmeyeceğini söyledi. AKP Hükümeti'ne "İnkâr, imha ve asimilasyon politikasından vazgeçin" çağrısında bulunan Tuncel, Başbakan Erdoğan'ın Kürdistan Federe Bölgesi Başkanı Mesut Barzani'yi AKP Kongresi'ne davet ettiğini, Barzani'nin burada Kürtçe konuştuğunu hatırlattı. Tuncel, ancak Erdoğan'ın kendi ülkesindeki Kürtlere Kürtçe'yi yasakladığına dikkat çekti.

Tuncel, Öcalan'ın tecrit koşulları ve anadilde savunma hakkının kabul edilmemesini protesto eden yüzlerce kişinin açlık grevinde olduğunu hatırlattı.
Tuncel, Kürt sorununun sadece Kürt halkının sorunu olmadığını ifade etti. BDP İstanbul Milletvekili Tuncel, emekçi yoksul halkın çocuklarının savaşa gönderildiğini belirterek, Türk halkına da "Bu savaş politikasına dur deyin" çağrısı yaptı.

Polis biber gazıyla müdahale etti
Basın açıklamasının ardından BDP'li grup dağıldığı sırada, grup ile polis arasında tartışma çıktı. Polis bir kişiyi gözaltına almak isteyince gerginlik yaşandı. Gruptan birkaç kişinin polise su ve sert cisimler atması üzerine polis eylemci gruba biber gazı sıkarak müdahale etti. Bu sırada polisin attığı biber gazının, eylemciler tarafından tekrar polise atıldığı görüldü. Yoğun gaz bombası kullanan polisler, en az 5 kişiyi gözaltına aldı. Kısa süreli çatışma sonucu 2 polis ile gaz bombası fişeğinin isabet alması sonucu 2 BDP’li yaralandı.