Taksim projesi değişti, karar yarın açıklanacak

Taksim'in yapılandırmaya açıldığı projede bazı değişikliklerin yapıldığı duyuruldu. Projeyle ilgili verilen son karar yarın açıklanacak.

Taksim projesiyle ilgili son karar yarın açıklanacak. Taksim Meydanı düzenleme projesinin ilk etabını oluşturan Tarlabaşı-Harbiye Caddesi arasında yapılacak "battı çıktı tüneli" için ilk çalışmanın ise bu hafta yapılacağı duyuruldu.

Vatan'dan Nebahat Koç'un haberine göre, Taksim’e kazmanın vurulması için İstanbul II. No’lu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nun nihai kararı bekleniyor. Kurul, kararını yarınki toplantıda verecek. Projenin diğer ayağını oluşturan Gümüşsuyu-Mete Caddesi ile Sıraselviler tünellerinden ise vazgeçileceği iddia ediliyor.

Yıldız Teknik Üniversitesi’nden Prof. Dr. Cengiz Can’ın başkanı olduğu kurul, Tarlabaşı-Harbiye tüneli kararıyla birlikte, projenin diğer ayağını oluşturan Sıraselviler ile Gümüşsuyu-Mete Caddesi arasındaki tünellerin projede yer alıp almayacağına da karar verecek.

Taksim 240 günde değişecek
Yayalaştırma için açılacak ilk tünel olan Tarlabaşı-Harbiye arasındaki trafiğin yer altına alınması projesinin ihalesini geçtiğimiz günlerde, 51 milyon 555 bin 370 TL’yle Kalyon İnşaat kazanmıştı. Çalışma süresince Cumhuriyet Caddesi, araç trafiğine kapatılacak. 240 günde tamamlanması planlanan çalışmayla, oteller bölgesi olan Talimhane’yle meydanın bütünleşmesi sağlanacak.

Düzenlemenin ikinci etabını oluşturan Gümüşsuyu, Sıraselviler ve Mete Caddesi’nden geçecek battı-çıktı tünellerinin yapımına, kurul üyelerinin bazıları sıcak bakmadığı için vazgeçildiği öğrenildi. Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş da, kurulun tünel projesinden tedirgin olduğunu ifade etmişti.

Karar projeden sonra verilecek
5 ay önce görevinden ayrılan 2 No’lu kurulun eski başkanı Prof. Dr. Mete Tapan, 1/1000’lik plan notunda “Esas karar, uygulama projeleri geldikten sonra verilecektir. Projenin gerçekleşebilmesi için uygulamalarının kuruldan geçmesi lazım” ifadelerinin yazıldığını hatırlatarak, şöyle konuştu: “Ben Taksim’in bir kısmının trafiğinin yer altına alınmasından yanayım. Ancak, meydanın Sıraselviler gibi diğer noktaların çevresiyle beraber bütün ele alınmalı. Taksim İstanbul’un tek meydanı, simgesel değeri var.”

Tünellerin Taksim Meydanı ile caddelerin bütünlüğü açısından ciddi problemler yaratacağı için projeye karşı çıkıldığı, aslında kurulun kararı 3 hafta önce verdiği, ancak baskılar nedeniyle bu kararın çıkmadığı da öne sürüldü.