Taksim Platformu'ndan Çağrı

Başbakan'ın çılgın Taksim Projesi'nin Taksim'in insansızlaştırılması ve ağaçsızlaştırılması anlamına geldiğini ifade eden Taksim Platformu projenin ilk adımı olan Gezi Parkı'ndaki anıt ağaçların kesilmesine karşı durmak için çağrı yaptı.

Başbakan'ın çılgın Taksim projesine karşı bir araya gelen mimar, mühendis, şehir plancıları ve yerel derneklerin oluşturduğu Taksim Platformu, bu tepeden inme projenin yaratacağı kentsel ve kültürel yıkımı engellemek için insanları bir arada durmaya çağırıyor. Platform, Başbakan'ın seçimlerden önce açıkladığı çılgın projenin İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi oy birliğiyle onayladığını ve İstanbul II Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’ndan “plan tadilatı” ismi altında yine oy birliğiyle geçtiğini ancak bu projeleri ödediği vergilerle finanse eden, karar veren politikacıları oylarıyla karar merkezine taşıyan kentlilerin fikrinin alınmadığını, demokratik bir müzakere süreci yaşanmadığını belirtti.

Platform, İstanbul'un kültürel merkezi olan Taksim'de yaşayanlara, çalışanlara Taksim'i yaşayanlara seslenerek 12 Şubat Pazar günü Taksim'de saat 12:00'de bir araya gelme çağrısı yaptı.

Taksim Platformu 17 Ocak'ta bir basın toplantısı gerçekleştirerek Taksim Projesi'nin Taksim'i yayalaştırma değil insansızlaştırma anlamına geldiğini ifade etmişti. Taksim'e çıkan sekiz yolun yedisinin iptal edilmesi ve sadece İstiklal Caddesi'ne bağlantının olmasının sonucunda Taksim'in insanların toplanıp bir araya geleceği ve dağılacağı bir kent meydanı formundan çıkartılması anlamına geleceği belirtilmişti. Çağdaş kent planlamasında tünellerle ulaşımı aşağı alma yönteminin artık kullanılmadığı da vurgulanmıştı.

Taksim Platformu'nun çağrı metni şu şekilde:

Taksim'de yaşayan, Taksim'i yaşayan…Taksim'de çalışan, Taksim'den yolu geçen herkes için farkındalık zamanı.

“Taksim ve çevresinin düzenlenmesi artık yap-boz biçiminde tepeden inme bir kararla biçimlenmesin”
Gelin, bu defa hep birlikte, farklı bir iş yapalım. Bu uygulama, neden kenti fikir yönünden zenginleştirecek, nasıl bir yönetim istediğimizi gösterecek başarılı bir örnek olmasın?

Kent yönetimini görevini yapmaya çağırıyorum.

Ve imzamı bunun için atıyorum. Diyorsanız

www.taksimplatformu.org

Taksim Hepimizin…          

Bildiğiniz gibi Taksim meydanı için çılgın bir plan var. Yayalaştırma adı altında Taksim meydanının altından otoban geçirilecek yayalar, yani biz Meydana ulaşmak için araba dolu servis yollarından geçmek zorunda kalacağız, Taksim Gezi Parkı' nın olduğu yerde Topçu Kışlasının ihyası görünümüyle bir yapı yapılacak. Üstelik bütün bunlar konunun uzmanlarına, akademisyenlere, meslek kuruluşlarına ve tabi ki İSTANBULLULARA hiç sorulmadan yapılacak. Taksim Platformu olarak itirazımız var. İlk itirazımız bu proje kapsamında onlarca anıt ağacın kesilmesine. 'KALDIRILMASINA' Kesilmesi - kaldırılması - için üzerlerine kırmızı boyayla çarpı konulmuş tüm ağaçları İstanbullular olarak korumaya alıyoruz. Ağaçların her biri sembolik olarak şehirle özdeşleşmiş bir kişi tarafından evlat edinilecek. Sizin de katılarak destek vermenizi bekliyoruz.
12.02.2012 günü, saat 12' de Taksim' de


Taksim Meydanı, Gümüşsuyu çıkışı


Proje sonrası Gümüşsuyu çıkışı

Bayraktar : “Cami planı gelirse, bakarız”
Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, 10 Şubat'ta İstanbul'daki üniversitelerin çevre, mimarlık ve inşaat bölümlerinin başkanları ile sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle "Kentsel Dönüşüm ve Çevre Buluşmaları" kapsamında bir araya geldi.

Toplantıda gazetecilerin sorularını cevaplandıran Bayraktar "Taksim'e cami projesi hakkında ne düşünüyorsunuz? Taksim'e cami yapılmalı mı?" sorusuna "Taksim'de bir proje var. Taksim'deki trafik hareketinin yer altına indirilmesi projesi var. Cami yapılmasıyla ilgili bize ulaşan bir şey yok. Başbakanımıza böyle bir takdim olsa bana gönderirdi. Bana gönderilen bir şey yok. Şu anda benim elime böyle bir proje gelmedi. Gelirse Taksim'e uyuyor mu, uymuyor mu bakarız" karşılığını verdi.

(soL - Haber Merkezi)